Foto: Pixabay
Del saken

Nyttårsaften står for døren, og bobler i glasset hører med for mange av oss. Redaksjonen ønsker å dele noen tips til hva du kan drikke ved inngangen til det nye tiåret.

Pixabay

 

Prosecco

Dette er en musserende vin som lages i Veneto og Friuli-Venezia Giulia i Italia. Den lages på druen Glera, som tidligere gikk under navnet prosecco.

Dette er tørre viner, men en viss fruktsødme gjør disse vinene veldig tilgjengelige. Dette er viner både for noviser og viderekomne. En ekstra bonus er at de er forholdsvis rimelige.

Min anbefaling: Col del Lupo Notae Prosecco Col Fondo

 

 

Cava

Spanjolenes stolthet cava lages i hovedsak på samme måte som champagne, men kom først på markedet på slutten av 1800-tallet. Vinen gikk under navnet champan de cava, inntil Spania ble medlem av det europeiske fellesskap.

Velg en seco (tørr) variant, som f.eks. Delapierre Seco.

 

 

Crémant de Bourgogne

Dette er det nærmeste du kommer til en rimelig pris. Det lages også crémant i Jura og Alsace. Men de beste finner du i Burgund.

Crémant lages på samme måte som champagne, méthode traditionnelle, og man bruker også stort sett de samme druetypene. Men det er innslag av andre druetyper, og jordsmonnet (terroir) er annerledes.

Uansett får du mange flotte musserende viner under denne fanen, til en meget gunstig pris. Prøv for eksempel denne: Delorme Organic Crémant de Bourgogne Brut, Bourgogne

 

Champagne

Champagne er kongen av sprudlevin. Champagne produseres i området med samme navn i øst i Frankrike, og kun her. Det er bare vin som produseres i Champagne som får lov til å kalle seg nettopp dét – dette sørger en traktat fra 1891 for.

I tillegg må vinen produseres etter nevnte méthode traditionnelle, som mange antar ble oppfunnet av munken Dom Pérignon. Vinhistorisk er ikke dette helt korrekt, han lærte kunsten av andre, men Pérignon hadde stor betydning og bidro til å legge grunnlaget for champagne-industrien i 1600-tallets Frankrike.

Champagne finnes i en rekke utgaver. Men hvis du skal ha en champagne for å drikke den uten mat, så bør du velge en blanc de blancs. Dette er champagne laget kun på grønne druer, i dette tilfellet druetypen chardonnay.

Hvis du har i overkant av 400 kroner du ikke vet hva du skal bruke på, hvorfor ikke gå til innkjøp av en R. H. Coutier Blanc de Blancs? Da får du en spenstig, syrlig, frisk og «kremete» Champagne av den elegante typen. Hvem vet: Kanskje du til og med kan imponere noen ved inngangen til et nytt tiår?

Alle bilder av vinflasker: Vinmonopolet