Illustrasjonsfoto by Kieran Dodds/REX
Del saken

Det visste ikke Oslo kommune, men nå må ta ned skiltet på en tidligere nudiststrand.

Illustrasjonsfoto: REUTERS/Regis Duvignau

– Det finnes ingen lov i Norge som uttrykkelig forbyr å være naken på offentlig sted, sier Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet til NRK. Men det er likevel ikke fritt frem å kaste klærne. Da kommer det andre lover inn, slik som sjenanse for andre eller uanstendig oppførsel.

Nå må skiltet fjernes på Strandskogen i Nordre Follo utenfor Oslo.

Les også: Politiet til nudister – bruk maske!

– Det er ulovlig og feil å nekte folk å kle av seg og si at det er forbudt. Så skiltet må fjernes, sier kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten i Oslo, Richard Kongsteien. De ble gjort oppmerksom på skiltet i slutten av juni, og det er usikkert når det ble satt opp.

– Dette er et område som historisk har hatt en del aktivitet som er til stor sjenanse for naboer og andre badegjester, sier Kongsteien.

Les også: Nudistrestaurant i Paris må stenge etter 15 måneder – manglet gjester

Strandskogen har vært en naturiststrand, men for ti år siden krevde naboene at området ble omregulert til vanlig strand. Årsaken var at «ville sex-orgier» fant sted i strandkanten.

Jan Dalchow var mannen som rapporterte om skiltet, han sier til NRK at han trives best på stranden uten klær.

Illustrasjonsfoto by Albanpix/REX

– Jeg synes det er litt kårny å ta på seg klær når man skal ut og bade. Det er nesten som å sette en bøtte på hodet når du skal ut å kjøre bil, sier han.

Dalchow er filmskaper og har laget filmen «Naken» for NRK. Han sier at å kriminalisere kropp bare for å være kropp, ikke hører hjemme i Norge i dag.

– Vi må komme over det at nakenhet i seg selv er krenkende.