Foto: Pixabay/ rawpixel
Del saken

De aller fleste av oss ønsker et forhold med god stemning og gode opplevelser. Likevel opplever mange krangling; ofte tilbakevendende krangling om de samme temaene. Krangling i et parforhold er veldig vanlig, men det kan fort bli for mye, skriver MSN, som har gått gjennom årsakene til at mange krangler.

Mange opplever at det er de samme tingene som krangles om gang etter gang. Kranglene kan for eksempel dreie seg om hvem som skal være hjemme med sykt barn eller hvem som skal rydde opp rotet i huset. Ifølge eksperter er dette vanlige situasjoner i hjemmet som ender i krangler, skriver MSN.

– De forskjellige parene har som regel noen «favorittemaer» som går igjen fra krangel til krangel. Jeg tror fellesnevneren ved de uttalte temaene er makt, tids- og pengebruk, sier psykoterapeut Sverre Helge Risan ifølge Klikk.no.

Penger og økonomi
«Penger er roten til alt vondt» – i noen tilfeller er dette være sant. Et av temaene som ofte går igjen i krangler mellom par er penger, og dersom paret ikke har de samme holdningene til penger, kan dette by på problemer i parforholdet.

– Økonomi er en del av tryggheten og basisen i livet, både for enslige og par. Dersom økonomien går rundt, er det med på å skape trygghet. Ustabil økonomi er vanskelig, og ekstra tungt i familier med barn, har psykolog Cecilie Lynum tidligere uttalt til Familieverden.no.

Tiden strekker ikke til
Et annet tema som ofte kan føre til krangling er dette med tid.  At man skal ha egne interesser, egentid og tid med venner er også viktig for et forhold, men når man kun bruker tid på andre ting enn forholdet, bør man stoppe opp og tenke. Et forhold krever nemlig begges innsats for å blomstre, og det betyr igjen at man må sette av tid til hverandre.

Et tips fra magasinet Tara er å ha i hvert fall én fast kveld i uka som settes av bare for å være kjærester. Det kan for eksempel være tid til spaserturer, brettspill, romantiske middager, eller bare å sitte og prate.

Sexlivet
De aller fleste forhold opplever at sexlivet til tider er mer eller mindre ikke–eksisterende. Men hva er egentlig normalt når det gjelder sex i et forhold? En dansk studie fra 2017 viser at det ikke finnes en vitenskapelig definisjon for hva som er normal eller lav sexlyst. For noen vil det være helt fint å ha lyst på sex en gang i måneden – for andre vil det oppleves som lav sexlyst

The University of Toronto–Mississauga kom i 2015 med en studie hvor det kommer frem at man ikke blir lykkeligere i forholdet ved å ha sex flere ganger i uka. Parene som er lykkeligst, er de som har sex én gang i uka.

Husarbeid
– Konflikter om fordeling av husarbeid er skilsmisseårsak nummer én, og vi er absolutt ikke i mål når det gjelder likestilling, sier psykologspesialist Eva Tryti til KK.no.

Sjalusi
Sjalusi er selvsagt også en viktig årsak til problemer. Man kan bli sjalu på ekskjærester, venner og ja – til og med barna. For å komme over konfliktene før de vokser seg store, er det viktig at dere finner rom for å lufte tanker og irritasjon før det ender med klaging og problemer.

Det er lov å bli usikker, det er lov å si hva man tenker og føler. Jo mer man prater og jo mer den andre parten vet om dine tanker og usikkerheter, desto tryggere blir dere på hverandre.

– Kjærligheten må dyrkes og pleies, og vi må forholde oss aktivt til ting som kan true forholdet og finne kloke løsninger på problemer som oppstår. Dersom både du og partneren din er innstilt på å ta vare på forholdet, blir dere «den rette» for hverandre», mener psykolog Frode Thuen. (Kilde: Klikk.no)

Fritid og venner
Midt i uka er man som regel på jobb, spiser middag, legger barn og dagene går. Men så kommer helgen, hva skal man gjøre da? Skal man slappe av, invitere venner, reise bort, ha kjærestetid eller gjøre husarbeid? Ofte er man uenige om hva man skal gjøre i helgen, og igjen begynner man å krangle. Da kan en idé for eksempel være å dele opp helgen, en dag hver for dere og en dag sammen.

Dersom en krangel eskalerer og ting kommer helt ut av kontroll, kan det være smart å roe det ned ved å si «Unnskyld» – selv om du innerst inne kanskje mener at krangelen ikke var din skyld. Men å være storsinnet og «ta skylden» hvis partneren mener at du er urimelig osv, kan lønne seg i det lange løp. Å si unnskyld handler ikke alltid om å innrømme feil, men å strekke ut en hånd.

Noen ganger kan småting utløse store krangler, f.eks. små forglemmelser som at man glemte å handle melk etc. Da er det som regel en underforliggende årsak som utløses ved irritasjon over bagateller.

Det er viktig å ikke la kranglingen ta over hele hverdagen. Tell til ti, ikke bli irritert over småting bare fordi du kan. Ta heller en time–out hvis dere ikke kommer noen vei i en diskusjon. Det er som nevnt også gull verdt hvis man er i stand til å be om unnskyldning.

Søk hjelp før det er for sent
Hvis dere sliter med å kommunisere på en god måte kan det være en god idé å søke hjelp, mange velger parterapi for å gjøre forholdet bedre. Det er ofte ikke så mye som skal til, og det er bedre å investere noen få timer i forholdet enn å slite med problemer i lang tid.