Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Del saken

Sen seksuell oppvåkning, sextørke og manglende bekreftelser på hjemmebane. Dette er blant årsakene til at stadig flere kvinner er utro mot partneren sin, tror ekspertene ifølge VG, som har sett nærmere på hvorfor enkelte kvinner er utro.

Tidligere års undersøkelser har vist at flere menn enn kvinner er utro. Nå har kvinner mer eller mindre utlignet forskjellen, og i noen aldersgrupper klatret forbi mennene på utroskapsstatistikken, ifølge ekspertene.

«Kjønnene blir likere og likere hverandre. Kvinner jobber og drikker nesten like mye som menn og er også like mye utro. Særlig ser vi dette blant den yngre generasjonen. Studier fra både USA og Norge antyder en slik trend», sier psykolog og parterapeut Eva Tryti til VG.

Vanene har endret seg

«Mannens seksualvaner har endret seg lite de siste 20 årene, mens kvinnens vaner har endret seg mye. I dag føler kvinner at de har like stor rett til seksualitet som menn,» bekrefter Thore Langfeldt, psykolog og spesialist i klinisk sexologi.

Årsakene til at kvinner og menn er utro kan derimot være ganske ulike. «Enkelt sagt er kvinner oftere enn menn forelsket eller følelsesmessig involvert når de er utro», oppsummerer Frode Thuen, psykolog og professor ved Høgskolen i Bergen. Kvinners sidesprang kan også komme som et forsøk på å fylle et tomrom i livet, mener psykoterapeut og sexolog Bianca Schmidt, som VG har snakket med.

Når en kvinne er utro er det stort sett fordi hun er ulykkelig. Kanskje skranter forholdet og hun savner å føle seg sett, forstått, bekreftet og elsket. Treffer hun da et annet menneske som viser nysgjerrighet, som lytter og forer henne med det hun trenger, kan veien til utroskap være kort. Når kvinner forteller om sidesprang som «bare skjedde», ligger det ofte mer bak.

Hvorfor utro

Eva Tryti er derimot ifølge VG ikke like sikker på om dagens kvinner er utro av andre grunner enn menn. Hun tror flere, særlig yngre kvinner, lar seg friste til å bytte seng kun for sexens skyld, uten at det er følelser involvert.

«Jo flere sexpartnere en kvinne har hatt gjennom livet, jo mer tilbøyelig er hun til å teste ut gresset på den andre siden. Et friskt sexliv kan være en behagelig vane som er vond å vende», mener parterapeuten.

En kvinne som har mer erfaring vil også være mer bortskjemt med å ha regelmessig sex og dermed være mindre villig til å tolerere lite sex på hjemmebane.