Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Kjøttboller med tomatsaus er godt, og det er enkel og rimelig mat, men sammen er de to ingrediensene ikke heldig.

Karotenoider er en fellesbetegnelse for visse viktige og veldig utbredte naturstoffer, som forårsaker den karakteristiske rødlig-oransje fargen på en del mat.

Karotenoider er plantepigmenter med antioksidantegenskaper, og inkluderer lykopen, som finnes i overflod i tomater, paprika, nyper og som også setter farge på vannmelon og rosa grapefrukt.

Karotenoider brukes som fargestoff i næringsmiddelindustrien, slik at «grå og kjedelig mat» fremstår litt mer attraktiv og apetittvekkende.

Dårlig kombinasjon

Forskere har tidligere identifisert flere mulige fordeler mot kreft ved lykopen, blant annet i forhold til kreft i prostata, lunge og hud.

Men i en fersk studie fra Ohio State University, fant forskere at å spise tomatsaus med kjøttboller kan ha en overraskende ulempe.

Dette er fordi noen av anti-kreft fordelene med tomater, kan forsvinne når de blir spist sammen med jernrik mat.

Blod og innmat inneholder spesielt mye jern. Kjøtt, brød, leverpostei, grønne bladgrønnsaker og belgfrukter er også jernrike matvarer.

Jern er viktig i kostholdet vårt, og bidrar at kroppen vår kan produsere energi og bli kvitt avfall.

I studien fra Ohio State University analyserte teamet blodet og fordøyelsesvæsken til en liten gruppe medisinstudenter etter at de konsumerte enten en tomatekstraktbasert drikk med jern eller en uten jern.

De fant at lykopennivåer i fordøyelsesvæsken og i blodet var mye lavere, når studentene drakk det flytende måltidet blandet med et jerntilskudd, og dermed mindre bra for kroppen å bruke på en potensielt fordelaktig måte.

Av studien kan man utlede blant annet at jern avbryter prosesser i kroppen, som er avgjørende for at celler skal absorbere lykopen.

Forskningsfunnet viser dermed at blandingen av for eksempel kjøttboller og tomatsaus kan ha potensielle negative konsekvenser.

Folk får antagelig bare halvparten så mye lykopen i seg – som er bra mot ulike kreftyper, på grunn av jernet man kombinerer inn i måltidet.

Studien er publisert i Molecular Nutrition & Food Research. Hovedforfatteren er Rachel Kopec, adjunkt i human ernæring i Ohio State, og det er Knowridge Science Report som omtaler studien.