Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT
Del saken

Jevnlige tester for livmorhalskreft reduserer faren for å få kreftformen med opptil 80 prosent, og tar svært kort tid.

Med jevne mellomrom får kvinner i alderen 25 til 69 år brev med oppfordring til å ta livmorhalsprøve. Alt man da må gjøre er å bestille en time hos sin fastlege eller gynekolog. Det går fort, prøven i seg selv tar bare rundt 10 minutter å utføre. Gevinsten er at risikoen for å få livmorhalskreft, som årlig tar livet av 70 til 90 norske kvinner, blir langt lavere. Det rapporterer magasinet plusstid.

Les også: WHO tar skritt mot billigere brystkreftbehandling

Anbefaler test hvert tredje år

Livmorhalskreft bruker i de fleste tilfeller mange år på å utvikle seg, gjerne 10 til 15 år. Likevel anbefaler Kreftregisteret å ta livmorhalsprøve så ofte som hvert tredje år. En del kvinner, omtrent hver tredje, dropper imidlertid å ta testene. Cirka 250 000 norske kvinner har ikke har tatt en eneste test av livmorhalsen i løpet av de siste 10 årene.

– De fleste som får livmorhalskreft, har ikke tatt jevnlige livmorhalsprøver. Hvert år får rundt 300 kvinner i Norge kreftformen. Uten screeningprogrammet ville antallet ha vært minst 1000. Så godt forebygger testene, sier Ameli Tropé, som er leder for Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret, til plusstid.

Høy dødelighet

– Dette er en smertefull kreftform med høy dødelighet hvis den oppdages sent. Det er også en av svært få man kan forebygge så effektivt, fordi screeningprøvene i de aller fleste tilfeller fanger det opp før det utvikler seg til kreft, sier Tropé.

Alle gutter og jenter får nå tilbud om HPV-vaksine når de er 12 år. Vaksinen erstatter likevel ikke livmorhalsprøvene. HPV-vaksinen dekker ikke absolutt alle HPV-formene som kan forårsake kreft, men den dekker de vanligste. Jevnlige tester for livmorhalskreft reduserer faren for å få kreftformen med opptil 80 prosent – og tar svært kort tid.