illustrasjonsfoto: Pixabay/ LONGZU
Del saken

«One night stand» er ikke noe ukjent fenomen. Ifølge Forskning.no har opptil syv og ti nordmenn hatt tilfeldig sex minst en gang i livet. 

Tilfeldig sex er altså helt vanlig og Norge er ikke alene om å disse tallene. Både USA og Storbritannia har tilsvarende statistikk i sin befolkning.  

Opplevelsen av tilfeldig sex er derimot ulik hos menn og kvinner. 

Et forskningssamarbeid mellom NTNU og University of Texas Austin har begitt seg ut på å finne ut hvorfor menn og kvinner reagerer så forskjellig på tilfeldig sex. 

Forskjell mellom kjønnene 

– Kvinner angrer oftere enn menn på at de sa ja til en one night stand. Menn angrer på den andre siden mer enn kvinner på at de lot sjansen gå fra seg, sier professor Leif Edward Ottesen, Kennair ved psykologisk institutt ved NTNU, til Forskning.no. 

Omkring 35 prosent av kvinnene angret på sitt siste one night stand, mens bare 20 prosent av mennene gjorde det samme. 

Over 50 prosent av mennene var fornøyde med sitt siste tilfeldige seksuelle møte, 30 prosent av kvinnene sa det samme. 

Den største forskjellen mellom kjønnene er imidlertid følelsene knyttet til å ha takket nei til et one night stand. 80 prosent av de spurte kvinnene var glade for å ha sagt nei til deres seneste tilbud om tilfeldig sex, mens 43 prosent av mennene uttrykket det samme.

Forskerne kan fortelle at kvinner sjelden angrer på å ha takket nei, mens opp mot 30 prosent av menn angrer på at de ikke tok tilbud tilfeldig sex. 

Derfor angrer vi 

Forklaringen på hvorfor menn og kvinner angrer på de ulike aspektene handler i stor grad om at menn og kvinner er forskjellig skrudd sammen. 

Kvinner legger vekt på kvalitet over kvantitet, og det begrunnes med evolusjonspsykologi. Kvinner kan ikke øke sin reproduktive suksess ved å ha flere partnere, noe menn kan. Derfor er også kvaliteten på gener viktigere for kvinner. 

Det viser seg også at kvinner bekymrer seg mer enn menn. Uønsket graviditet, seksuelt overførbare sykdommer og dårlig rykte er blant tingene kvinner bekymrer seg over – i større grad enn menn.     

Kvinner angrer derfor sjelden på å ha sagt nei, mens menn i større grad angrer på å la muligheten gå ifra seg, til tross for vår liberale kultur. 

Det biologiske grunnlaget forsvinner ikke. Investeringsgrunnlaget står fremdeles sterkt til tross for en frie kultur. 

263 studenter i alderen 19 til 37 år deltok i undersøkelsen.