Deprimerte ser ofte ytterpunktene. Illustrasjonsbilde. Pixabay/Gerd Altmann
Del saken

Forskere har undersøkt språket til mer enn 6000 deltakere i over 60 nettfora der folk diskuterer og utveksler erfaringer om angst og depresjon.

De fokuserte kun på ordene deltakerne brukte, og ifølge forskning.no oppdaget noe interessant.

– Vi antok at folk med depresjon har et mer svart–hvitt syn på verden, og at det ville komme til syne i skrivestilen, skriver forsker Mohammad Al-Mosaiwi fra Universitetet of Reading på nettsiden The Conversation.

Tekstene avslørte at det forskerne kaller «absolutte ord» dukker opp mye oftere når temaet er angst, depresjon eller selvmord. «Aldri», «alltid», «totalt» og «helt» er noen eksempler på absolutte ord.

– Studien vår viser at denne klassen av ord kan bidra til å forutsi om noen lider av depresjon, skriver Al-Mosaiwi.

Me, myself and I
Det er også forsket på bruk av personlige pronomener som «jeg», «meg» og «mitt».

En person som bruker jeg-ord mer enn gjennomsnittet, er oftere deprimert, sier professor James W. Pennebaker fra University of Texas til podkasten Invisibilia.

Dette er kjent som Sylvia Plath-effekten, oppkalt etter forfatteren Sylvia Plath, som handler om at kvinnelige poeter er oftere psykisk syke enn andre forfattere.

Lyrikere som bruker ordet «jeg» veldig mye, tar oftere livet av seg enn andre forfattere. Plath er et eksempel:

– Det er som om hun graver og graver i sin egen elendighet, i motsetning til å prøve å ta et skritt tilbake og få et videre perspektiv på den, sier Pennebaker.

I gjennomsnitt bruker en amerikaner «jeg», «meg» og «mitt», omtrent 1400 ganger per dag. De mer urolige er oppe i 2000 personlige pronomener i entall.

Absolutte ord verre enn «jeg»
Mohammad Al-Mosaiwi, som sto bak studien av ord som «aldri» og «alltid», mener disse uttrykkene sier mer om psykiske lidelser enn de personlig pronomenene. Men han advarer mot å overdrive tolkningen av resultatene.

– Det er selvfølgelig mulig å bruke et språk som er assosiert med depresjon uten faktisk å være deprimert, skriver han på The Conversation.

– Det er hvordan du føler over tid som avgjør hvorvidt du lider.