Bibi Andersson. Photo by Moviestore/REX (1602070a)
Del saken

Andersson døde søndag, bekrefter familien til svenske medier.

Bibi Andersson, døpt Berit Elisabet, debuterte som skuespiller allerede som 15-åring og er kanskje mest kjent for sin medvirkning i flere av Ingmar Bergmans filmer, blant annet «Persona» der hun spilte mot blant andre Liv Ullmann, «Jordbærstredet» og «Det sjuende seglet».

Bibi Andersson var i en årrekke regnet som en av førstedamene i skandinavisk teater og har mottatt en rekke priser for sin skuespillerinnsats. Hun er også den eneste i Sverige som har vunnet Gulbagge-prisen, svenskenes Amanda, hele fire ganger.

– Bibi Andersson var gigantisk, en av Sveriges mest meritterte skuespillere, sier pressesjef Jan Göransson ved Svenska Filminstitutet til Göteborgs-Posten.

I 2006 ble hun tildelt den norske Ibsenstatuetten for sine tolkninger av Henrik Ibsens kvinneskikkelser, i anledning Ibsens 100-årsjubileum.

På 1980- og 1990-tallet fikk hun også stor oppmerksomhet for sitt engasjement for kvinne- og fredssaken. Blant annet bidro hun til hjelpearbeidet i det tidligere Jugoslavia da krigen på Balkan herjet.

I 2009 ble Andersson rammet av et kraftig slag som førte til at hun forsvant fra rampelyset.

Bibi Andersson etterlater seg ektemann og en datter.