Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Forskere har oppdaget en gigantisk eksplosjon fra et svart hull i Ophiuchus galakse klynge 390 millioner lysår fra Jorden, melder internasjonale medier.

Det er den kraftigste eksplosjonen i universet forskere noensinne har observert – fem ganger større enn forrige rekord.

Funnet kan gjøres ved hjelp av NASAs Chandra X-Ray Observatory, European Space Observatory og teleskop på bakken, skriver AP.

Etter sprengningen ble det dannet et enormt krater i den varme gassen i galaksen, som kunne romme 15 Melkeveier, sier forsker Simona Giacintucci, en av dem som ledet studien, til nyhetsbyrået.

Fakta Big bang

Big bang, som på norsk kalles det store smellet, er en form for eksplosjon der vårt univers oppsto for 13,8 milliarder år siden.

Ordet «eksplosjon» har en helt spesiell betydning i denne sammenhengen. Det er snakk om en rask ekspansjon som skjedde overalt i hele rommet. Tid, rom og materie oppsto i big bang-hendelsen, og rommet har siden utvidet seg.

Uttrykket big bang ble første gang brukt av Fred Hoyle i et radioprogram i BBC i 1949.

En kombinasjon av målinger og beregninger gir grunnlag for å hevde at universets historie begynte med et big bang.

Målinger har vist at universet utvider seg, og at det stadig blir kaldere. Det var større tetthet, høyere temperatur og mindre avstander lenger tilbake i tid.

Regner vi oss bakover, finner vi at avstandene var null for 13,8 milliarder år siden. Universet var da i en tilstand av ekstremt høy tetthet og temperatur.

Vi vet ikke hva som eksisterte før big bang, men mange fysikere mener at universet var i en kaotisk tilstand med såkalte kvantefluktuasjoner før big bang. Deretter oppsto spontant en kosmisk eksplosjon som markerte starten på vårt univers.

Vår tids beskrivelse av universets utvikling fra big bang og videre er konstruert ved hjelp av relativitetsteorien. Beskrivelser av universet som bygger på relativitetsteorien kalles «relativistiske universmodeller».

Fakta Big Bang – Det Store Norske Leksikon