Hvithvalen som har fått tilnavnet Hvaldimir er trolig en terapihval fra Russland. Hvalen har blitt anklagd for å være en spion. Foto: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratet / NTB scanpix
Del saken

Hvithvalen som i april ble oppdaget utenfor kysten av Finnmark, er trolig en russisk terapihval. Hvalen ble anklaget for å være en spion.

Trolig heter hvalen Semjon og er brukt til terapi for vanskeligstilte barn i Russland, ifølge Fiskeribladet.

– Hvithvalen i Finnmark har trolig rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, sier Morten Vikeby, tidligere Fiskeribladet-journalist og eks-konsul i Murmansk.

Fiskeribladet skrev om denne hvalen i 2008.

I slutten av april oppdaget fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark en hvithval svømmende rundt med en sele. Ifølge fiskerne var den tam og søkte kontakt med mennesker. Hvithvalen har fått navnet Hvaldimir av lokalbefolkningen.

Oppdagelsen fikk internasjonal oppmerksomhet, og PST undersøkte seletøyet på hvalen. Ved Havforskningsinstituttet og Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT) trodde man at hvalen kunne ha kommet fra den russiske marinen, som har hatt en tradisjon med å bruke dyr i sine eksperimenter.

Fiskeridirektoratet er lettet over at hvalen trolig ikke er en spion.

– Vi har jo tenkt på spionasje og krig, men så er den bare en hval som vil oss mennesker godt. Den er til og med brukt for å kose med oss. Helt fantastisk, sier inspektør Jørgen Ree Wiig i Fiskeridirektoratet.

For 16 år siden ble hvithvalen «Semjon» angrepet av sjøløver i det fri og måtte tas vare på av mennesker. I 2008 ble den brukt på et vannsportsenter i Kvitsjøen, på grensen mellom Murmansk og Karelen fylker. Målet var å bruke den opptrente hvalen i terapi for barn som sliter med psykiske lidelser.