illustrasjonsfoto: FOTO: SCANPIX
Del saken

De fleste har opplevd det, skriver VG: Det som starter med en ukomplisert samtale, utvikler seg brått til en krangel.

Som kan ende med frustrasjon, irritasjon og i verste fall høylytt drittslenging. I verste fall merker man ikke hvor ødeleggende kranglene faktisk er før det er for sent.

«Slike krangler kan spise opp følelser og lyst, og man blir ikke lenger tiltrukket. Det skaper avstand og ikke nærhet», sier Solveig Vennesland, samlivsterapeut til avisen.

Skal et forhold overleve er man nødt til å snakke sammen med partneren. «Det å diskutere er livsnødvendig. Krangel blir et negativt ord, da flytter det seg fra saken og over til personen for å få mer kraft i anklagene. Det er som å åpne slusene, når man begynner å anklage blir det angrep og forsvar», sier Vennesland.

Sunn og usunn krangel

Hun skiller mellom sunn og usunn krangel. «Sunn krangel kan være å virkelig slå i bordet og si klart fra hva man mener. Det er bra å få renset luften, men det bør ikke skje for ofte», sier hun.

Samlivseksperter VG har snakket med mener at en krangel sjelden bringer noe godt med seg i forholdet. Men når den oppstår, kan man lære seg å kontrollere den.

«Så lenge det er en krangel så oppleves det ofte negativt av begge parter. Den konstruktive delen kommer mer når man klarer å dreie krangelen til en diskusjon», sier Andreas Løes Narum, psykolog og parterapeut. Derfor gjelder det å stoppe den før den går over stokk og stein, eller aller helst stoppe den før den utløses.

Bryt sirkelen

«Løsningen ligger i at man kan bryte denne sirkelen ved at man ikke skal ta igjen. Bestem deg for at når angrepet kommer skal du ikke koke over eller snakke tilbake. Tell til ti eller ta en time-out. Dette kan løses, men det forutsetter at begge vil», anbefaler han.

Når man er uenige om en ting, så skal man lytte til den andre i stedet for at den ene skal selge inn sin idé.  Som regel handler uenigheter om at den ene parten har et veldig sterkt ønske om noe. «Er det noe som er veldig viktig for den andre, så aksepter det,» er rådet fra Andreas Løes Narum.

Det er gjerne noen temaer som går igjen og som skaper konflikt.  Snakk om dem før det blir anspent, for da får man ikke funnet noen gode løsninger. Man må snakke om det tilbakevendende problem utenom når man krangler, finn ut hvorfor det stadig kommer tilbake og ble enige om noen regler og måter å håndtere det på, lyder et annet ekspertråd, gjengitt av VG.