Pia Tjelta ble lørdag kåret til beste kvinnelige skuespiller under Amanda-utdelingen for innsatsen i filmen «Blindsone». Nå kan filmen også få nordisk heder. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Del saken

Filmen «Blindsone» med Pia Tjelta i hovedrollen er årets norske kandidat til Nordisk råds filmpris.

Filmen er den svenske skuespilleren Tuva Novotnys debutfilm som regissør. Den konkurrerer med filmer fra de øvrige nordiske landene om prisen.

Novotny har også skrevet manus til filmen, som er filmet i én lang takning på 98 minutter. «Blindsone» handler om hvordan en mor (Tjelta) og far (Anders Baasmo Christiansen) forsøker å forstå sin datters (Nora Mathea Øien) krise.

– Det er en ære å være nominert blant så fantastiske skandinaviske kollegaer og med min debutfilm, som har vært et hjerteprosjekt, sier Novotny.

Pia Tjelta ble sist lørdag hedret med Amanda-pris som beste kvinnelige skuespiller for rollen i «Blindsone».

Den norske juryen har bestått av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen. De roser både rolleprestasjoner, foto og lyddesign i sin begrunnelse.

– Filmen utnytter filmatiske virkemidler til fortellingens beste, heter det blant annet.

Mens Norges kandidat har svensk regissør, er Sveriges bidrag delvis norsk. I Carl Javérs film «Rekonstruksjon Utøya» medvirker fire overlevende fra terrorangrepet på Utøya. I et filmstudio rekonstruerer de sine minner fra 22. juli 2011.

Fra Danmark er filmen «Dronningen» av regissør May el-Toukhy nominert. «Hvítur, hvítur dagur» («En hvit, hvit dag») av Hlynur Pálmason er nominert fra Island, mens filmen «Aurora» av Miia Tervo er Finlands bidrag.

Prisen offentliggjøres tirsdag 29. oktober.