Norske Kristofer Hivju har stor suksess i rollen som Tormund Giantsbane. Her ses han også i sivilt på premieren i New York. (Foto av HBO, Evan Agostini/Invision/AP)
Del saken

Så braker det løs igjen, med aller siste sesong av den meget populære HBO-serien Game of Thrones, delvis basert på bøkene av George R. R. Martin.

Siste nummer av Historie er viet en gjennomgang av de historiske skikkelsene som har inspirert forfatteren når han har skapt sine figurer.

Robb Stark

Robb Stark er inspirert av den engelske kongen Edward 4. (1442-1483). Edward brøt også et ekteskapsløfte. Han skulle giftet seg med prinsesse Anne, datter av den franske Ludvig 11., men ble i stedet i all hemmelighet viet til Elizabeth Woodville.

Robb Stark spilles av Richard Staker. Skjermbilde fra video

Rasende adelsmenn gjorde opprør, men Edward var heldigere enn Robb Stark og beholdt tronen helt til sin død.

Kong Joffrey

Seriens onde supertyrann er en miks av den engelske kongen Rikard 2. (1367-1400) og Edward av Westminster (1453-1471), prinsen av Wales.

I likhet med Joffrey besteg Rikard 2. tronen i ung alder – alt som 10-åring i 1377. Joffreys brutalitet er inspirert av Edward av Westminster, som var ekstremt voldelig og sykelig besatt av krig. Ambassadøren av Milano skrev om Edward:

Denne gutten – selv om han bare er 13 år – snakker alt nå ikke om annet enn å føre krig og skjære hodet av på folk, som om han kan bestemme alt som den rene krigsguden.

Petyr «Littlefinger» Baelish

Seriens skattmester og bordelleier kommer til makten ved hjelp av manipulasjon og utbredt spionasje. Den beskrivelsen passer også på den engelske hærføreren og diktatoren Oliver Cromwell (1599-1658).

Cromwell kom fra nøktern bakgrunn, men nådde helt til topps under borgerkrigsårene, og ble utnevnt til Lord Protector etter henrettelsen av Charles 1. Han var en dyktig general og var en av hjernene bak utformingen av New Model Army.

Daenerys Targaryen

Den vakre men nådeløse dragemoren har mange likhetstrekk med den engelske dronningen Elisabeth 1. (1533-1603). Begge er maktsyke, ugift og har et nesten uovervinnelig våpen (drager og den engelske flåten) i sin makt. Daenerys vil gjenerobre THE IRON THRONE, Elisabeth ville utvide sitt engelske rike.

Begge straffet dessuten en betrodd rådgiver som skuffet og såret dem. Daenerys forviser Jorah Mormont da hun får vite om hans fortid som spion, og Elisabeth fikk sin nære rådgiver, jarlen av Essex, henrettet fordi han forsøkte å starte et opprør.

Emilia Clarke som Daenerys Targaryen (HBO via AP)

Cersei Lannister

Cerseis historie minner om Margaret av Anjou (1429-1482). Begge ble giftet bort i ung alder, og begge måtte ta styringen fordi mennene sviktet. Margaret overtok makten mens Henrik 6. langsomt gikk fra forstanden.

De fikk dessuten begge sønner (Joffrey og Edward av Westminster), som var ekstremt brutale og sadistiske.

Lena Headey som Cersei Lannister. Scanpix, (HBO via AP)

Jamie Lannister

Jamies gullhånd er inspirert av Gottfried «Götz» von Berlichingen (1480-1563) – en tysk ridder og leiesoldat som var kjent som Götz med jernhånden.

Götz kom fra en adelig familie før han tok tjeneste som ridder. I 1504 ble hånden hans sprengt i filler av en kanonkule. Men Götz var ikke typen som lot seg stanse av bagateller, så han fikk lagd og påsatt en kunstig jernhånd, dro tilbake til krigen og fortsatte der han slapp.

Nikolaj Coster-Waldau som Jamie Lannister (Macall B. Polay/HBO via AP)

Mens du venter kan du bygge opp forventningene med den offisielle traileren for sesong 8 av Game of Thrones: