Storebror blir smart, lillebror blir morsom og den i midten blir diplomatisk. Stemmer det? Pixabay/amyelisabethquinn
Del saken

Har egentlig søskenrekkefølgen noe å si for hvem du blir? Er det noe i mytene om at de yngste er morsomme og de eldste er smartere?

Det er faktisk slik at den eldste i søskenflokken oftest er den med høyest IQ, sier Jon Martin Sundet, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo.

Dette fenomenet kan forklares ved at det første barnet blir mer mentalt stimulert av foreldrene. Blant annet fordi foreldre etter hvert får mindre interesse for å leke, lese og synge for barna sine.

Ikke store forskjeller

Er man flere søsken synker IQ for hvert barn. Men Sundet understreker at forskjellene er relativt små:
– Effekten er ikke stor. Den eldste har omkring to IQ-poeng mer enn nestemann, og så minker avstanden utover i søskenflokken.

Men noe særlig mer kan ikke forskningen fortelle oss om hvordan plassen i søskenflokken former oss, mener Sundet. Det sies for eksempel at storebror ofte er ansvarsfull, mens minstemann er en gledesspreder, og dette støttes av enkelte studier, mens andre studier ikke har funnet slike tendenser.

Søskeneffekten er av stor betydning

Adferdseksperten Elisabeth Schönbeck mener at forskningen er klar. I boken Lillesøster hopper fallskjerm kan man lese at de fleste nobelprisvinnere er enebarn eller eldstesøsken, men hun vil ikke si at dette trenger å ha med intelligens å gjøre.
– Men den eldste er ofte mer ansvarsfull, ambisiøs og utholdende, sier hun.

Dessuten må eldste søsken ofte kjempe om oppmerksomheten, og blir derfor enda flinkere og mer initiativrik.
– De yngste blir elsket for den de er. De trenger ikke å prestere så mye, og de blir da trygge og fornøyde, sier Schönbeck.

Eldstesøsken går ofte lenger på skolen, de får ofte jobber som er høyt ansett og ifølge Schønbeck vil du kunne finne at omkring 80 prosent av regjeringen består av førstefødte, som da er enten eldst eller enebarn. Dette er en person med høy selvtillit, mens yngstemann er den med høyest selvfølelse.

De diplomatiske i midten

Minstemann er ofte morsom, driver oftere med ekstremsport, er mer utsatt for ulykker og er mer tilbøyelig til å stille opp i konkurranser som Idol. Den eldste er mer praktisk, teoretisk og arbeidssom. Og i midten finner vi diplomaten.

De er ganske fleksible. De må «høre opp» på storesøsken og ned på småsøsken. De gjør kompromisser, og de er veldig sosiale. De får ofte minst oppmerksomhet fra mor og far, og søker derfor oftere hjelp og støtte hos venner.

Hva med enebarn?

Enebarn vokser opp med masse oppmerksomhet, men også med et stort press på seg. Enebarn blir gjerne svært dyktige i det de driver med.

– Når noen er verdens beste er det ofte et enebarn, sier Schönbeck. Elvis, Bill Clinton, Bjørn Borg, Tiger Woods og Ronaldo er noen eksempler på dette.

Alle disse påstandene gjelder ikke på individnivå, det er gjennomsnittsverdier. Det understrekes også at flere ting spiller innm som alder, kjønn og antall søsken.