Demi Moore presenterer sin selvbiografi "Inside Out" 24. september 2019. Foto: Jamie McCarthy/Getty Images for ABA/AFP - Scanpix
Del saken

Skuespilleren Demi Moore har nylig gitt ut sin selvbiografi, «Inside Out». Det er en rystende historie hun forteller.

Da hun var 15 år gammel bodde hun i Los Angeles. Hennes mor var alkoholisert og manglet konstant penger. Hun hadde en slags «venn» som bidro økonomisk.

En dag kom Demi hjem fra skolen. Der ventet «vennen», moren hadde sluppet han inn etter avtale. Den 15 år gamle Demi ble voldtatt i sitt eget hjem, i regi av sin mor. Berlingske har lest boken.

– Hvordan føles det å ha blitt gjort til hore av sin egen mor for 500 dollar? spurte morens venn etterpå. 41 år senere beskriver Demi Moore det slik:

– Det føles som om jeg var blitt foreldreløs.

Demi Moore gjorde senere enorm suksess som skuespiller. Særlig på 90-tallet var hun superstjerne, med hovedroller i filmer som Ghost, Et spørsmål om ære og Uanstendig forslag.

Men før dette ble hun sparket ut fra settet på St. Elmos Fire på grunn av sitt misbruk av kokain. Dette ble dog et vendepunkt for Demi Moore. Hun kuttet ut narkotika på en uke og kom tilbake som en helsefrik.

– Hvis jeg ikke hadde dratt på avvenning for å lage den filmen, tviler jeg på at jeg hadde levd i dag, skriver Demi i boken.

Demi Moore ble etterhvert verdens best betalte kvinnelige skuespiller.

Men nye problemer dukket opp. Noen dårlige valg av roller og spiseforstyrrelser holdt på å ta knekken på karrieren. Hun påførte seg selv overdrevne dietter og umenneskelige treningsrutiner.

Bruce Willis ble redningen, han var den stabile mannen hun trengte i sitt liv. De fikk tre døtre sammen, og selv om de ble skilt etter 13 år forble de gode venner.

Legendarisk forside på Vanity Fair. Foto: AP photo/Vanity Fair, Annie Leibovitz.

Demi Moore er også kjent for sitt ikoniske nakenbilde på forsiden av Vanity Fair, som høygravid.

Bildet var egentlig ikke ment for publikasjon, men som en gave til ektemannen Bruce Willis. Men fotografen Annie Leibovitz sendte bildet inn til magasinet, og det ble en av historiens mest omtalte forsider for Vanity Fair.

Senere havnet hun i et destruktivt forhold til den 15 år yngre Ashton Kutchner, som etterhvert førte til at hun mistet kontakten med sine tre barn.

Etter bruddet fikk Demi nok en gang orden på sitt liv, hun gjenopprettet forholdet til sine barn. Nå ser det ut som om hun har sluttet med destruktiv selvskading og dårlige valg. Hun klager ikke, og regner seg selv som hverken heldig eller uheldig:

– Vi opplever alle både lidelser og triumfer, og vi har alle muligheten til å velge hvordan vi bærer begge deler.

Alt i alt ganske imponerende, når man tenker på hennes grusomme opplevelser i ungdommen.