En delvis måneformørkelse vil være synlig på himmelen over store deler av landet tirsdag kveld. Bildet er tatt under måneformørkelsen i april i fjor, sett fra Eggedal i Buskerud. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Del saken

En delvis måneformørkelse vil kunne ses på himmelen over store deler av landet tirsdag kveld.

Den delvise måneformørkelsen varer fra klokken 20.42 tirsdag kveld til litt etter klokken 2 natt til onsdag. På det meste vil godt over halvparten av måneskiven være formørket, skriver Himmelkalenderen.

Den første delen av formørkelsen kan imidlertid ikke observeres fra Norge.

Månen står først opp i Kristiansand klokken 22.15. Deretter vil den være synlig i Oslo klokken 22.18, i Bergen klokken 22.45 og i Trondheim klokken 22.59. Folk i Mo i Rana vil kunne se månen så sent som klokken 23.38.

For at man skal kunne se den delvise måneformørkelsen, må det være fri sikt og skyfri himmel mot sørøst. Måneformørkelsen er delt inn i flere deler. Formørkelsen er størst rundt klokken 23.30 tirsdag kveld.

Befolkningen i store deler av Nord-Norge blir snytt for fenomenet. Månen er under horisonten hele kvelden og natta, og den vil derfor ikke være synlig fra den nordlige delen av Nordland.

En måneformørkelse oppstår når jorden går mellom solen og månen, og hindrer at sollyset når månens overflate. Det kan skje opptil flere ganger i året.