Bilde: vika-imperia550/Pixabay
Del saken

Ny forskning knytter vegetarianisme til depresjoner. Spørsmålet er hvorfor. Psycology Today forsøker å finne noen svar.

I en ny artikkel av Daniel Rosenfeld fra Cornell University rapporteres at vegetarianere har større risiko for å bli deprimerte enn de som spiser kjøtt. En dypere undersøkelse, som innebar en gjennomgang av 11 rapporter om emnet bekrefter langt på vei Rosenfelds observasjoner.

En studie av over 14.000 unge  australske kvinner fant at 30 prosent av vegetarianere (helt eller delvis) hadde opplevd depresjoner i løpet av de siste 12 månedene. Andelen var bare 20 prosent for kvinnene som ikke var vegetarianere.

Lignende resultater ble funnet i en rekke andre studier, både i Tyskland, Frankrike og flere andre land.

Noen studier fikk andre resultater

Av i alt 11 studier fant åtte av de en klar forbindelse mellom vegetarisk kosthold og depresjoner. Men tre av undersøkelsene, som for eksempel denne, kom til et annet resultat, dog var antallet som deltok i disse undersøkelsene langt lavere.

Les også: Nå blir veganere krenket av ordtak som henviser til kjøtt

Korrelasjon og kausalitet

Artikkelen argumenterer for at selv om korrelasjonen totalt sett virker nokså overbevisende, så er det ikke sikkert at det er kostholdet som er årsaken til depresjonen.

Kan det rett og slett være andre personlighetstrekk som både øker risikoen for depresjoner, og samtidig gjør det mer sannsynlig at man velger et kosthold uten kjøtt? Et eksempel er at kvinner oftere rammes av depresjon, og flere kvinner enn menn er vegetarianere.

Enkelte studier påstår at venstrevridde er oftere deprimert enn konservative. Og selv VegNews henviser til en undersøkelse som viser at et stort flertall veganere lener mot venstre politisk. Men selv her er andelen veganere kun 5 prosent. De aller fleste spiser kjøtt, noe som fører oss til en annen mulig forklaring.

Sosial isolasjon

Det å velge en vegetarisk/vegansk livsstil kan også virke sosialt isolerende. Enkelte kan oppleve å motta færre middagsinvitasjoner, siden mange ikke har lyst til (eller behersker) å lage vegansk mat.

Andre velger selv å isolere seg, som hvis en veganer kun vil date andre veganere, noe som nokså dramatisk reduserer antallet potensielle partnere. Det samme gjelder hvis man stiller samme krav til de man ønsker å være venner med.

De fleste er vegetarianere/veganere kun en periode, og rangerer sosiale årsaker høyt når de skal forklare hvorfor de begynte å spise kjøtt igjen.

Det moralske aspektet

Tilslutt kan det hende at det moralske aspektet spiller inn. Veganere og vegetarianere er svært opptatt av dyrs lidelser, enkelte sammenligner dyrenes situasjon med massemord og Holocaust, bare i større omfang.

Hvis man identifiserer seg så sterkt med dyrenes rettigheter, og så og si «føler lidelsene på kroppen», så kan dette også være en forklaring på den forholdsmessig høye andelen av deprimerte vegetarianere.

Les også: Professor: Rødt kjøtt og melk er sunt