Ryggsmerter behandles feil, mener forskere. Foto: mohammed Hassan/Pixabay
Del saken

Altfor mange pasienter behandles med kirurgi og medisin. De bør helles få informasjon om hvordan de skal trene og lære seg strategier for å håndtere smerten, skriver.

Det mener forskerne bak tre artikler publisert i The Lancet, skriver forskning.no.

Jan Hartvigsen ved Syddansk Universitet er hovedforskeren bak en av artiklene. Han sier til Danmarks Radio (DR) at milde smertestillende medisiner, som brukes av mange pasienter, sannsynligvis ikke hjelper dem særlig mye. Og sterke smertestillende medisiner kan være direkte skadelige.

Det er også altfor enkelt å ty til kirurgi mot ryggsmerter i dag, behandlinger som har liten effekt og som belaster helsebudsjettene mye.

Ventes å bli verre

Det er først og fremst personer med fysisk krevende jobber, de som røyker og de som har overvekt som er plaget asv ryggsmerter. Problemet forventes å øke i omfang, dette skyldes i stor grad at vi blir flere og eldre. Den største økningen i ryggproblemer vil i framtiden komme i lav- eller mellominntektsland, tror forskerne.

Norge på topp

Norge er det landet med høyest sykefravær og hvor ryggplager er den vanligste årsaken, sier Jan Sture Skouen, professor ved Haukeland universitetssykehus, som mener vi må bli flinkere til å lære folk å leve med plagene, og avdramatisere smertene.

– Samtidig må arbeidslivet i større grad inkludere ansatte med redusert funksjon på grunn av ryggplager. Sykefraværsordningen i Norge må kanskje også endres i retning av at arbeidsgivere i større grad betaler fraværet (…) Noe smerter må mange med langvarige ryggplager forventes å fungere med, mener Skouen.