Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: Seoul-Traveler
Del saken

Ifølge den nye norske seksualvaneundersøkelsen fra 2017 svarer 53 prosent at de ikke bruker prevensjon. Personer i alderen 15 til 70 år har deltatt i undersøkelsen, skriver VG.

Denne undersøkelsen har blitt gjennomført for fjerde gang, med Norsk forening for klinisk sexologi (NFKS) som faglig ansvarlig, og denne gangen med VG og Helsedirektoratet som samarbeidspartnere.

Undersøkelsen viser forskjeller i aldersgrupper. 19 prosent av 15 til 24-åringer svarer at de ikke bruker prevensjon. 27 prosent av de mellom 25–39 år svarer det samme.

Mindre fokus på HIV

I 1987 svarte totalt 49 prosent at de ikke brukte prevensjon. Det er altså flere i dag som ikke beskytter seg under sex.

«Det var tidligere mye mer fokus på HIV og aids og det medførte en skjerping når det gjaldt informasjon. Så gikk det noen år og folk tenke at «jaja, det er ikke så farlig». Folk er blitt litt sløvere», sier lege og sexolog Kjell-Olav Svendsen til VG.

«Det er rart at ikke flere bruker prevensjon i et så opplyst samfunn», legger han til.

Bruk av kondom

I 1987 brukte totalt 28 prosent vanligvis kondom. I 2017 svarer 23 prosent det samme.

Også her er det variasjoner i alder. I 2017 svarer 40 prosent av de mellom 15 til 24 år at de vanligvis bruker kondom. 16 prosent av de mellom 40 og 59 år svarer det samme.

«Det er skremmende at nordmenn bruker så lite kondom, det er vanvittig lave tall. De fleste tenker at de er i en setting hvor det ikke er behov, men det er en sannhet med modifikasjoner, når vi vet at mange har sex utenfor sitt faste forhold,» sier Svendsen til avisen.

Han mener også alkohol og andre rusmidler er en viktig medvirkende årsak når det kommer til dårlig bruk av kondom.