Vær sikker på at du gifter deg av riktige grunner. Illustrasjonsbilde. vetonethem/Pixabay
Del saken

Å være smart i valg av partner kan være blant de viktigste avgjørelsene vi tar gjennom livet. Psychology Today har en interessant artikkel om temaet.

Smartere valg av livspartner kan ha svært positiv effekt for den mentale helsen hos både deg og eventuelle barn. Vi kan bli mer produktive, lykkeligere og sunnere.

Samtidig kan et ulykkelig ekteskap være knusende både for barn og voksne. Det kan faktisk være dødelig: De som lever i et ulykkelig ekteskap dør tidligere.

Derfor kan det være lurt å vurdere oversikten over fem av de verste grunnene til å inngå ekteskap. Hvis man unngår disse, så er mye gjort.

Ikke gift deg for å bevise noe
I vår kultur har det å gifte seg vært et symbol for suksess, fremgang, lykke, stabilitet og modenhet. Men dette betyr ikke at det er lurt å gifte seg for å fremstå slik for omverden.

Ikke bry deg om familie, venner og andres press. Fokuser på deg selv og dine egne behov, det er kun overfor deg selv du har noe å bevise.

Ikke gift deg for å ta vare på noen, eller for å bli tatt vare på
Nok en gang: Det er du som må ta vare på deg selv, og din partner bør være i stand til å ta vare på seg selv. Kun et fungerende, selvstendig menneske kan gi andre mennesker støtte.

Skap din egen lykke, så kan du finne noen å dele denne lykken med. Og ikke glem å nyte ditt eget selskap, selv etter at du er gift.

Ikke gift deg for å få bedre selvtillit
Hvis du møter mannen eller kvinnen du har drømt om, og du beundrer han/hun slik at du selv nesten føler deg underlegen, så bør alarmklokkene ringe. Man skal være likeverdige partnere i et sunt ekteskap.

Det betyr ikke at du ikke kan beundre partneren din for det ene eller det andre. Men hvis du setter partneren din på en pidestall, og nedvurderer deg selv i sammenligningen, så får du neppe oppleve et sunt ekteskap.

Ikke gift deg fordi du føler du har dårlig tid
Særlig kvinner føler på presset når årene går, siden de er fruktbare i en begrenset tidsperiode sammenlignet med mannen. Noen ender opp med å gifte seg i ren desperasjon, i redsel for å gå glipp av muligheten til familie og barn.

Dette er en dårlig strategi. Vær modig, du må tørre å vente på den rette. Dessuten: Hvis man slapper av og nyter livet som singel, så vil dette gjøre deg mer attraktiv. Dessuten: Singellivet er ikke nødvendigvis så ille, snarere tvert i mot!

Ikke gift deg for å få den familien du selv aldri hadde
Du kan ikke reparere en dårlig barndom på denne måten. Du må rydde opp i dine egne problemer, enten alene eller ved hjelp av venner. Noen av oss trenger profesjonell hjelp gjennom terapi.

Først når du har gått gjennom en slik prosess er du klar for å starte på jobben med å starte en egen familie. Alt for mange viderefører de dårlige opplevelsene de fikk fra sine egne foreldre til sine egne barn.

Unngår du disse fem klassiske feilene, så øker du sjansen for å lykkes i et ekteskap. Men uansett er et ekteskap hardt arbeid, som krever kontinuerlig trening og fokus. Problemer oppstår for så og si alle, det er hvordan man takler disse utfordringene i fellesskap som avgjør om dere lykkes eller ikke.