Illustrasjonsfoto: Pixabay/Mimzy
Del saken

Det finnes mange barn som er ensomme i julen, sier Eli Rygg til Klikk.no. Hun er forfatter, foredragsholder og jobber i barnevernet – men aller mest kjent er hun kanskje som programleder for barne-tv-serien Portveien 2 på 80-tallet.

Rygg har jobbet med barn i mer enn 30 år, og kan fortelle mange historier om barn som så gjerne skulle hatt noen som virkelig så dem. Som den lille gutten som møtte opp på togstasjonen i pysjen på julaften, helt alene.

Eller han som hadde opplevd fire brudd med voksne omsorgspersoner han var blitt knyttet til, før han var fire år gammel. Han spyttet på henne, da det ble klart at barnevernsledelsen hadde bestemt seg – nok en gang – for å flytte ham til en ny institusjon, skriver Klikk.no.

«Jeg kjenner flere barn som gruer seg til jul. For da skal alle ha det så hyggelig. Da skal alt være så trygt og godt, da skal alle glede seg. Men så finnes det ingenting å glede seg til. For i julen har Mamma og Pappa fri, og da begynner festingen, drikkingen og kranglingen. Da kommer de lange, svarte nettene», sier Rygg.

Rygg mener vi voksne bør bry oss mer. «Vi er så redde for å bry oss, vi voksne. Vi er så redde for å få fingeren, eller bli avvist, at hjertet lukker seg. Vi gir opp så lett. Men vi må tørre å fortsette, tørre å være litt innpåslitne overfor de barna vi ser at sliter,» sier hun til nettmagasinet.

«Det er ikke bare barn som vokser opp i familier med rusproblematikk eller andre problemer som kan føle seg ensomme i julen. Det er ikke uvanlig at barn fra helt vanlige familier ikke har noen andre å snakke med enn meg, læreren», påpeker Håvard Tjora som er lærer og foredragsholder.

Han mener generelt at foreldre bør ta seg mer tid til å være sammen med barna. Ikke nødvendigvis sette seg ned med te og stearinlys og insistere på å ta den store praten, men dele noen gode opplevelser.

Eli Rygg er opptatt av at voksne må ta inn over seg hvordan mange barn har det, og prøve å forstå grunnene til at de er som de er.

«Julen er en tid der mange familier har mer enn nok med seg selv. Før jul skal det ryddes, vaskes, handles og pyntes, og i romjulen vil vi ha fred og ro og lange, late dager med egne barn og slektninger. Men det går an å stikke bortom nabofamilien med noen ekstra julekaker dersom du vet at de sliter, og det går an å invitere med seg en ekstra unge på skitur annen juledag,» påpeker hun overfor Klikk.no.

«Julen er en spesielt dårlig tid å ha det vanskelig på. Men det betyr ikke at vi kan slutte å bry oss i januar. Barn som er ensomme i julen, er det garantert resten av året også,» minner hun om.