illustrasjonsbilde: Pixabay/ klimkin
Del saken

Du har kanskje sett denne scenen på jobb, mens du sosialiserer med venner eller over en feriemiddag med utvidet familie: Noen som har svært liten kunnskap i et fag, hevder å vite mye. Den personen kan til og med skryte av å være ekspert, skriver thesciencedirect.com.

Dette fenomenet har et navn: Dunning-Kruger-effekten. Det er ikke en sykdom, syndrom eller psykisk sykdom; Det er til stede i alle deler, og det har eksistert alltid, men bare nylig har det blitt studert og dokumentert i sosialpsykologi.

I et dokument publisert i Journal of Personality and Social Psychology, lagde David Dunning og Justin Kruger data til det som har vært kjent av filosofer siden Sokrates, som angivelig sa noe i tråd med «den eneste sanne visdom er å vite at du ikke vet noe som helst». Charles Darwin fulgte det opp i 1871 med «uvitenhet gir hyppigere tillit enn kunnskap».

Enkelt sagt, inkompetente mennesker tror de vet mer enn de egentlig gjør, og de har en tendens til å gjøre mer skryt av det.

For å teste Darwins teori spurte forskerne om flere emner, for eksempel grammatikk, logisk resonnement og humor. Etter hver test spurte de deltakerne hvor bra de syns de hadde løst testen.

Dunning ble sjokkert av resultatene, selv om det bekreftet hans hypotese. Gang på gang, uansett emne, rangordnet folkene som gjorde det dårlig på testene sin kompetanse mye høyere. De som visste minst om hva de snakket om, trodde de visste like mye som ekspertene.