Illustrasjonsbilde: Pixabay/ Tumisu
Del saken

Dating har kommet langt siden fortidens kurtisering da prosessen ofte involverte en telefonsamtale og en prat med foreldrene dine i stuen. I dag dropper mange de tradisjonelle metodene og bruker datingapper og nettsteder for å lete etter den ideelle partneren, skriver MSN Livsstil, og spør hva slags effekt sveipingen og tekstingen har på vår helse?

De som aktivt bruker datingapper, slik som Tinder, har større sjanse for å utvikle et negativt forhold til kroppen. En studie i 2016 ved universitetet i Texas fant ut at både menn og kvinner som brukte den populære appen, rapporterte et lavere nivå av tilfredshet over kroppen og ansiktet sitt enn de som ikke benyttet seg av internettfenomenet.

Siden de fleste datingapper – som for eksempel Tinder, Bumble, Hinge og Grindr – er basert på profilbilder, er brukerne tilbøyelig til å utvikle lav selvtillit, ifølge Texas-studien.

Den delen av hjernen som forstår og tolker fysisk ubehag er også i aktivitet når vi blir avvist. Ubesvarte tekstmeldinger eller forsvunne matcher kan være vondt følelsesmessig,.

Kommunikasjon via e-post, Instagram, Snapchat eller tekstmeldinger kan lett gå galt og forskere er enige om at å være avhengig av en konstant strøm av meldinger ikke bare kan påvirke forventningene dine, det kan også føre til misforståelser.

MIT-psykolog Sherry Turkle fortalte til CNN at «kompleksiteten og virvaret i menneskelig kommunikasjon ikke kommer til sin rett» når vi baseres oss på tekst, siden ikke-verbale tegn og kroppsspråk blir erstattet av ord på en skjerm.

En måte å sørge for klar og tydelig kommunikasjon med din elsker på nettet? Møt hverandre ansikt til ansikt, anbefaler MSN. Forskere ved universitetet i Sør-Florida har funnet ut at det ideelle tidspunktet å møtes på er mellom 17 og 23 dager etter at den første meldingen ble sendt.

Selv om nettdating åpner opp for flere sosiale muligheter, gjør det oss samtidig også mindre sosiale. Kommunikasjon via skjerm, slik som en telefon eller laptop, er individualistisk. En studie i 2017 som omfattet 1700 voksne i USA, knyttet høy bruk av telefonen og sosiale medier med sterke følelser av sosial isolasjon.

En overflod av valgmuligheter – enten det er Netflix, en app til å bestille mat med eller nettdating – fører til anger og høyere forventninger, rapporterer BBC. For eksempel, når man blir møtt av en mengde attraktive profiler på et datingnettsted, vil de fleste ende opp med å bli skuffet over valget sitt, og lure på om alternativet var bedre.

Når man møter en hel haug av valgmuligheter i en datingapp er det lett å bli overveldet, argumenterer amerikanske forskere, noe som fører til en «shopping-mentalitet». Å bla raskt gjennom profilene kan lede til like raske antakelser og bedømmelser, fortalte Harry Reis, professor i psykologi ved universitetet i Rochester, til CNN ifølge MSN.

Å sammenligne nettdating med å spise hos en hurtigmatkjede høres kanskje søkt ut, men en studie i 2009 gjorde akkurat det. Når du leter etter en potensiell partner på nettet, er det mer sannsynlig at du vurderer belønningene og kostnadene fra forsøket – noe som fører til det enkelte forskere kaller en «McDonaldisering» av dating og romantikk, forteller livsstilnetstedet.

Våre smarttelefoner og internett fungerer på det som magasinet Psychology Today kaller «en variabel styrkeforholdsplan for nevrobiologisk forsterkning.» På grunn av internetts uforutsigbare natur (for eksempel, å ikke vite om vi vil motta en melding eller et sveip tilbake), vil vi konstant sjekke våre telefoner, i håp om å få den etterlengtede «belønningen» – pluss en dose med dopamin, som blir frigitt når nytelses- og belønningsdelen av hjernen aktiveres.

Dater du på nett er det fort gjort med noen små «nødløgner». En studie i 2008 av 80 nettdatere i New York viste at 81 prosent løy om enkelte sider av utseendet sitt, nemlig vekten og høyden. En annen studie som omfattet over 1000 nettdatere i Storbritannia og USA, viste at menn som oftest lyver om sin økonomiske situasjon.

Å lete etter den perfekte partneren på nettet kan til slutt ta oss vekk fra våre virkelige og konkrete liv, og løsrive oss fra nåtiden. Med all denne distraksjonen, er det ikke noe rart at oppmerksomheten vår svekkes.

En rapport fra 2015 utført av Microsoft Canada, viste at over halvparten av alle canadiere i alderen 18 til 24 sjekket telefonen sin hvert 30. minutt, og den gjennomsnittlige konsentrasjonsevnen har falt fra tolv sekunder i 2000 til åtte i 2013.

En rapport fra 2017 utført av Match.com viste at 15 prosent av de som ble spurt, innrømmet å være avhengig av nettdating – en innrømmelse som også er knyttet til høyere nivåer av depresjon og angst.