Bacon: Utrolig godt, men kjøp god kvalitet, det er både sunnere og smaker bedre. Illustrasjonsbilde, Shutterstock.
Del saken
  • 2
  •  
  •  

Billig bacon og skinke som selges i supermarkedene i Storbritannia inneholder meningsløse kjemikalier som kan knyttes til kreft, skriver Daily Mail.

Det er særlig bruken av nitrater som øker risikoen. Nitrater brukes for å drepe visse typer bakterier, for å forhindre botulisme, samt for å bevare fargen på kjøttet. Nå viser ny forskning at nitratene ikke har noen effekt mot bakteriene de er ment å bekjempe.

Nitrater er ikke farlig i seg selv, og finnes til og med i bladene på grønnsaker, men kan omdannes til nitritt, som altså er kreftfremkallende. Nitritt som tilsetningsstoff i mat ble forbudt i Norge siden 1973, men er tillatt under EUs regelverk.

Kjøp skikkelig bacon

Kvalitetsprodusenter bruker i langt mindre grad tilsetningsstoffer, og det anbefales derfor å kjøpe bacon og skinke av god kvalitet, uten tilsettingsstoffer. Ofte er såkalt tørrsaltet bacon både best på smak og sunnest.

Nitrater er betegnet som E249-252, og et velkjent merke som Stjernebacon inneholder f.eks. E250.

Baronesse Walmsley, som er nestleder i en tverrpolitisk gruppe i parlamentet som fokuserer på kreftsaken, uttaler:

– Disse nye bevisene stiller alvorlige spørsmål om hvorfor nitrater tilsettes vår bacon og vår skinke.

 

Annonser
  • 2
  •  
  •