Glødende regn i Inferno. Photo by Universal History Archive/REX.
Del saken

Dante Alighieri 1265 –1321 var en italiensk forfatter og poet i middelalderen, han skrev et mesterverk i litteraturhistorien, sies det, men den er fullstendig uleselig for vanlige folk. Det er hundre dikt spekket med symbolikk og ukjente navn.

Dante var høyt på strå i Firenze for 700 år siden. Men rivalene vant og han ble forvist. Han fikk aldri se sin fødeby igjen, og som hevn stekte han sine fiender i sitt hjemmelagde helvete. Det er ikke bare i dag at italiensk politikk er «turbulent». Striden på Dantes tid var om Firenze skulle frigjøre seg fra paven eller ikke. Fraksjonene byttet om hverandre, mange ble myrdet, brent og landsforvist. Dante var hos paven for å forhandle da han kom i trøbbel, han ble dømt til evig landsforvisning og om han vendte tilbake så skulle han også bli brent. Etter noen år fikk han amnesti, men han reiste aldri hjem. Som ekte italiener så luktet han kanskje lunta eller så var han for stolt til å bøye nakken for andre.

Boken «Den guddommelige komedie» (La Divina Commedia), det er ingen komedie, men komedie ble brukt fordi slutten var lykkelig. Boken er skrevet på dikt og inneholder et stort persongalleri, alt fra nålevende, historiske og til fiktive. Dante sies å være den første som bruker italiensk som skriftspråk og ikke latin som var vanlig i middelalderen.

Fortellingen begynner med at Dante går seg vill i en skog og der møter han den romerske poeten Vergil. Han ledsager Dante ned i helvete (inferno) og gjennom skjærsilden (purgatori), men Vergil var ikke kristen, så han slipper ikke inn i himmelen (paradiso).

Helvete er inndelt i nivåer, alt etter hva slags synd de fortapte sjeler har begått. Her møter Dante Muhammed, han er dømt til evig fortapelse for å ha splittet kristenheten. Som straff har han fått magen skåret opp og klager over at det er smertefullt når han tråkker på sine egne innvoller.

Muhammed straffes for sin synd i Dantes Inferno. Illustrasjon av William Blake. Foto: Wikipedia.

Helt på bunn befinner Lucifer seg, han ligger lenket oppå glødende kull. Han har tre hoder og hver av dem gnager han på en person. En kjenner vi godt, Brutus, hans som stakk ned sin far Julius Cæsar.