Morskjærlighet. Farskjærlighet. Familie. Lykke. Mor, far og barn. Leker. Barndom. Liten gutt. Harmoni. Kjernefamilie. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX NB! MODELLKLARERT
Del saken

Emma Jenner har blitt kjent i Storbritannia gjennom programmet «Take Home Nanny», hvor hun hjelper foreldre som strever med å oppdra barna sine. Nylig uttalte Jenner at dagens småbarnsforeldre i stor grad mislykkes sammenlignet med tidligere generasjoner.

I en artikkel i Huffington Post deler hun sine beste tips om hva vi gjør feil, og hva som bør inngå i en god barneoppdragelse.

1: Foreldre lar barna bestemme for mye

Et eksempel: du gir barnet ditt melk til frokost, i en rød kopp. Barnet nekter å drikke melken siden hun vil ha den blå koppen. Mange vil da hente den blå koppen for å unngå trass og sutring.

Helt feil, ifølge Jenner. Foreldre må tørre å bestemme mer, selv om det kan medføre raseriutbrudd og konflikt. Barnet må lære at man aldri får viljen sin gjennom dårlig oppførsel.

2: Still krav til barna

Barn klarer mye mer enn foreldrene synes å tro. Krev at de rydder rommet sitt og setter inn i oppvaskmaskinen. Foreldre må forvente mer av barna sine, og ikke unnskylde seg med «de er jo bare barn». Når barn ikke kan oppføre seg, er det fordi foreldrene ikke har vist de hva som er riktig oppførsel.

3: Du står alene med ansvaret oppdragelse – men det er din egen feil

Før i tiden hadde barn flere som hjalp til med oppdragelsen. Lærere og naboer ga tydelig beskjed ved dårlig oppdragelse, det Jenner kaller «landsbyen».

I dag er det ikke lenger slik. Mye av grunnen er at foreldre i langt større grad inntar en beskyttende rolle for barnet sitt. Ofte gidder ikke foreldrene engang høre etter når noen forteller om hva barnet har gjort. Barna opplever dette som at de kan gjøre hva de vil, og at irettesettelse fra lærere og naboer ikke er noe de bør bry seg om.

Vi foreldre burde ta slike tilbakemeldinger om dårlig oppførsel på alvor, og endog takke de som har tatt seg bryet med å hjelpe oss med å oppdra barna. Nå er de fleste alt for følsomme rundt dette temaet.

4: Ikke bruk moderne snarveier i oppdragelsen.

Det er lett å gi ungene en iPad eller en time med PlayStation når det f.eks. er en time til middag. Det gjør hverdagen lettere for foreldre, som slipper masete unger mens man prøver å få klar middagen før kveldens fotballtrening eller andre aktiviteter.

Men Jenner mener barna mister noe viktig på denne måten. De blir ikke opplært i å være tålmodige. Tålmodighet er en viktig egenskap hvis man skal lykkes senere i livet. Jenner anbefaler å starte og trene opp tålmodigheten allerede når barna er helt små. En baby dør ikke av å vente noen ekstra sekunder før hun blir løftet opp når hun begynner å gråte. Man kan starte slik, i små doser, uten at det betyr at man skal la ungen ligge alene med gråten i mange minutter.

5: Slutt å alltid prioritere barnas behov først

Barn må lære at det ikke alltid handler om dem. Andre menneskers behov og ønsker har også betydning. Foreldre som glemmer sine egne behov, ender opp som dårlige foreldre med egoistiske, bortskjemte barn. Så man må lære å si nei til barna.

Jenner mener at slik mange oppdrar barna sine i dag, risikerer fremtiden å bestå av bortskjemte, selvopptatte mennesker. Det vil i så fall være vår feil.

Spørsmålet er vel strengt tatt om vi ikke allerede er det. Den såkalte «nanny» generasjonen som befolker universitetene for tiden kan være et skremmende forvarsel på hva vi har i vente.

Under kan du se et intervju med Emma Jenner.