Skilsmisse rammer barna. Men kanskje ikke akkurat slik Dagbladet skriver. Illustrasjonsbilde. Pixabay/OpenClipart
Del saken

Samlivsbrudd er et alvorlig tema, særlig når barn er involvert. Dagbladet overtolker forskningsresultater, mens forskerne maner til forsiktighet, skriver redaktør Nina Kristiansen forskning.no.

Ifølge artikkelen i Dagbladet er det verst for de yngste barna å oppleve en skilsmisse. Problemet er bare at den nye forskningen slett ikke anbefaler folk å utsette skilsmissen.

For i Folkehelseinstituttets pressemelding advarer forsker Øyvind Kravdal foreldre som vurderer skilsmisse:

– Resultatene fra denne studien betyr ikke nødvendigvis at en skilsmisse bør utsettes til barna har blitt eldre.

Mediedekningen av forskningen ble kritisert i Aftenpostens spalte Uviten flere dager før Dagbladet kom ut med sin sak. Og selv om også andre medier har mistolket forskningen, er det Dagbladet som har gått lengst, ifølge Kristiansen.

Les også: Stor andel av helsetips i media er fake news

Hva sier forskningen egentlig?

Forskningen kan ikke gi svar på om det finnes noe beste tidspunkt for skilsmisse, og forskjellene er små.

Det studien kan fortelle oss at det er flere av de minste barna (under 4 år når foreldrene ble skilt) som kjøper medisiner mot depresjon i voksen alder. Sammenlignet med de som opplevde en skilsmisse i alderen 15-19 år er forskjellen 12 prosent. Interessante, men slett ikke tydelige resultater. Kristiansen er klar:

– 12 prosent høyere sjanse høres mye ut. Men det kommer an på hvor mange dette dreier seg om. Her kan forskerne berolige oss. I pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet står det at forskjellene er små, fordi gruppen som bruker antidepressiva ikke er veldig stor.

– Dessuten kan ikke studien si noe om det er skilsmissen som førte til seinere bruk av antidepressiva. Denne forskningen sier heller ingenting om hvorfor skilsmisse eventuelt er verre for de minste barna.

Mange faktorer

Mange ulike faktorer påvirker hvordan barna takler skilsmissen. Konfliktnivået, økonomi, fysisk og psykisk helse, utdanning, evt. nye forhold og nye søsken/stesøsken. Det er altså vanskelig å vite hva som er utløsende årsak til depresjoner senere i livet.

Å skille ut alder, slik denne studien gjør, er å vektlegge kun en av mange faktorer. Nettopp derfor tar forskerne forbehold, og er forsiktige med å konkludere bastant.