Alicia Alonso fotografert i forbindelse med opptredener i Boston i USA i 1979. Arkivfoto: Paul Benoit / AP / NTB scanpix
Del saken

Den berømte cubanske ballerinaen og koreografen Alicia Alonso er død, 98 år gammel, opplyser nasjonalballetten i Havanna.

Alonso ble verdenskjent blant annet for sin tolkning av tittelrollen i Giselle. Cubaneren er den eneste latinamerikaneren noensinne som ble anerkjent som prima ballerina assoluta, en sjelden betegnelse som er gitt til de mest usedvanlige kvinnelige ballettdanserne i sin generasjon.

Alonso danset lenge i New York på 1940- og 1950-tallet, før hun grunnla sitt eget ensemble i hjembyen Havanna i 1948. Hun fortsatte siden å opptre både i USA og Europa gjennom sin 75 år lange karriere.

Rett etter revolusjonen som ble ledet av Fidel Castro i 1959, grunnla hun Ballet Nacional de Cuba, hvor hun var leder og prima ballerina helt fram til 1980-tallet.

Hun fortsatte å lede nasjonalballetten etter at hun passerte 90 år, til tross for at hun da hadde vært nesten blind i flere tiår.

– Alicia Alonso er borte og etterlater seg et enormt tomrom, men også en uoverstigelig arv, sier Cubas president Miguel Díaz-Canel.