Merle Haggard. Foto av REX
Del saken

Merle Ronald Haggard (1937-2016) var en amerikansk countrysanger, gitarist og låtskriver. Den største av dem alle, ifølge Rolling Stone.

Han var sentral i videreutviklingen av «the Bakersfield sound» på 60-tallet, og var blant de aller første som brukte elektrisk gitar i countrymusikken. Sangene hans toppet listene i USA hele 38 ganger.I 1994 ble han innlemmet i Country Music Hall of Fame. Merle Haggard ble av magasinet Rolling Stone kåret til «den største countrymusikeren gjennom alle tider».

«Hans livshistorie, som hans musikk, var en amerikansk episk saga, preget av usannsynlighet, kamp, synd og frelse».
– Rolling Stone

«Det er en rastløshet i sjelen min som jeg aldri klarte overvinne, hverken ved hjelp av bevegelse, bryllup eller betydning».
– Merle Haggard

«Hag, du er den mannen alle tror jeg er».
– Johnny Cash

Les også: Johnny Cash: The Man in Black

Da Merle Haggard var ni år gammel, døde faren. Moren arbeidet for å livnære familien, og gjorde hva hun kunne for å holde Merle i ørene, noe sangen Mama Tried handler om.

Merle fikk bo hos slektninger. Da han var ti år, stakk han av for første gang. Som tolvåring lærte han seg å spille gitar. Han begynte med å ta etter stykker av Bob Wills og Hank Williams. Han lyttet til klassikere som Jimmie Rodgers.

Outlaw

Haggard var en ekte «outlaw». Og det var en opplevelse i fengselet som endret livet hans. Som 19-åring ble han dømt til 15 år for biltyveri og væpnet ran. Under soning i San Quentin State Prison overhørte han den legendariske konserten med Johnny Cash. Der og da bestemte han seg for at han også skulle bli musiker.

Han holdt sitt ord. Han ble med i fengselsbandet. Da han slapp ut etter tre år fokuserte han på musikken. Han bygde stein på stein, og tilslutt hadde han bygget et tårn helt opp til himmelen.

Det som overrasker mest med Haggard er hans utrolig vakre stemme, man forventer kanskje litt røffere stil gitt hans bakgrunnshistorie.

Låtmaterialet er av svært høy kvalitet, og veldig variert.
Blant hans kjente sanger er The Legend of Bonnie and Clyde og nevnte Mama Tried, Okie from Muskogee og Hungry Eyes.

Foto av Mediapunch/REX

Den lille mann

Merle Haggard sang for den lille mann. Under hver konsert hadde han et fengselssegment, med sanger som I’m A Lonesome Fugitive. Denne låta fra 1966 ble hans første på topp av Billboard. Året etter kom hans andre topplassering med Branded Man, som også hadde fengselstema. Han hyllet også arbeidsfolk, hør f.eks. Workin Man Blues.

Merle Haggard hadde sin storhetstid fra slutten av 60-tallet og utover første halvdel av 70-tallet. Dette var en tid preget av voldsomme konflikter i det amerikanske samfunnet. Borgerrettsbevegelsen, kvinnekamp, Vietnam, hippietiden, de enorme motsetningene mellom by og landsbygd, sør og nord.

Etter at Haggard døde i 2016, ble det skrevet at «hans støtte var forbeholdt arbeidere, innsatte og utfordrerne til etablissementet».

Det er nettopp dette han synger om i min utvalgte låt, som føles like aktuell i dag, hvor hele den vestlige verden, og særlig USA, er preget av en splittelse som synes umulig å reparere.

Things fall apart; the centre cannot hold skrev William Butler Yeats i diktet The Second Coming.

Merle Haggard sang:

We don’t smoke marijuana in Muskogee
We don’t take our trips on LSD
We don’t burn our draft cards down on Main Street
We like livin’ right, and bein’ free

Her kan du se og høre Merle Haggard fremføre låta Okie From Muskogee, sammen med sin gode venn Willie Nelson.