The Carter Family. Foto: Wikipedia
Del saken

Countrymusikken er den hvite manns soulmusikk. Den handler om vanlige folk og tidløse problemer. Samtidig var musikken et produkt av menigheten og rennesteinen.

«Kjærlighet, utroskap, smerte, slagsmål, drikking, pickup-trucks og mamma.»
Harold Bradley

«Countymusikk er tre akkorder og sannheten.»
Harlan Howard

«Ingen har inspirert meg mer en mor Maybelle Carter.»
Johnny Cash

Musikkformen utviklet seg i USA, som en miks av populær musikk fra sørstatene, blant annet i Nord-Carolina, Kentucky, Tennessee og Virginia. Countrymusikk ble utviklet av hvite amerikanere særlig med bakgrunn i skotsk-irsk musikktradisjon, spanske vaqueros og påvirket av svart musikk som blues, jazz og spirituals. Men man kan allerede i starten kjenne lukten av tyske ølkneiper og sveitsisk jodling.

«The sources of country music» av Thomas Hart Benton henger på veggen i Country Music Hall of Fame. Skjermdump.

I to artikler fokuserer jeg på de to første virkelig store countryartistene. De var ikke først, men de ble blant de aller største. For ordens skyld nevner jeg Fiddlin’ John Carson.  Men det interessante er hvordan de to første superstjernene, som har preget musikken voldsomt helt fram til i dag, oppsto i to helt ulike miljøer. Og det var det nye mediet radioen som gjorde musikken til en nasjonalskatt.

Den gangen het ikke musikken country, man brukte begrepet hillbilly. Artistene ble ofte fremstilt som uvitende bondeknøler, fattig white trash med intelligens på idiotnivå. Deplorables, altså.

Kirken: The Carter Family

Ralph Peer er en plateprodusent som hadde avgjørende betydning i de tidlige årene. Når han i 1927 åpnet et midlertidig studio i Bristol, på grensen mellom Virginia og Tennessee, dukket en trio fra Maces Spring i Virginia opp: familien Carter.

The Carter Family har hatt enorm betydning. Opprinnelig besetning var A.P. Carter, hans kone Sara Carter  og Maybelle Carter, som var gift med A.P’s bror Ezra. Alle tre var var født og oppvokst i Sørvest-Virginia. De fant inspirasjon i harmoniene som ble brukt i gospel og korsang. Det kristne livssynet preget deres musikk, og det var en optimisme i bunnen, basert på troen om et bedre liv. Dette kommer godt frem i Keep on the sunny side.

Maybelle gitarspill var unikt og nyskapende, og egentlig hele grunnlaget for den typiske, bassdrevne gitarmusikken som country preges av. Mangelen på ressurser gjorde at gitaren både måtte stå for både basslinjen og kompet. Særlig utfordrende ble det siden fele ikke var en del av lydbildet til The Carter Family.

Dette ble Maybelles varemerke, og er kopiert av en endeløs rekke artister, fra Woodie Guthrie til Neil Young. Hun var ikke virtuos, men ekstremt presis. Hør f.eks. The Church In The Wildwood.

Kanskje den mest klassiske sangen The Carter Family ga ut, var den salmelignende Can the circle be unbroken. De ble blant annet kopiert av Woodie Guthrie. Denne låten ble omskrevet til klassikeren This land is your land. Og Elvis ga ut Are You Lonesome Tonight, i en versjon som absolutt ikke lignet på versjonen til The Carter Family.

Etterhvert ble Maybelles datter June Carter med i gruppen, og etter at A.P. og kona trakk seg tilbake fortsatte Maybelle å opptre med sine tre døtre. Firkløveret hadde stor suksess.

Senere møtte kirkegjengeren June rennesteinen i form av Johnny Cash. Et av de vakreste romantiske eventyr fra det forrige århundret ble resultatet.

June ble mobbet av sine to søstre for å være den svakeste vokalen av de tre. Hun kompenserte ved å utvikle en humoristisk fremtoning, hun kunne snakke opp til 15 minutter mellom sangene, mens publikum gråt av latter.

De som ikke har sett filmen Walk the line (2005) burde virkelig rette opp dette kulturelle hullet i løpet av helgen. Reese Witherspoon spilte June Carter. Hun fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.

Hvis ikke kan du i det minste høre paret fremføre Jackson. Hvis jeg kunne valgt meg en kvinne fra 1900-tallet, så ville June Carter vært helt på toppen av min ønskeliste.

June Carter skrev Ring of Fire som en beskrivelse av hvor smertefullt det var for henne, som kristen, å måtte skille seg for andre gang. Hun hadde ikke noe valg, for hun elsket Cash. Men hun nektet å gifte seg før han kuttet ut dop og alkohol. Kirken vant. Johnny ble frelst og nykter.

Neste uke presenteres rennesteinen, ved Jimmie Rodgers.

Her er et klipp av Maybelle Carter med sine tre døtre, som fremfører Wildwood Flower. Legg merke til den presise gitarlinjen.