Chili con carne. Pixabay/Tobias Steinert
Del saken

Chili con carne er en populær rett hjemme hos oss, særlig på hytta eller telttur. Det er mye smak for relativt lite arbeid, og lager du en stor porsjon har du middager i flere dager, eller du kan fryse ned restene til hjemmelaget «fast food» i en travel hverdag.

Min chili er ganske klassisk, men jeg liker å ha i finhakket fennikel, noe som ikke er så vanlig. Til hverdags bruker jeg karbonadedeig, men den smaker ekstra godt hvis du bruker oksekjøtt, f.eks. høyrygg eller bog, kuttet i biffstrimler (5 ganger 1 cm). I så fall bruner du kjøttet i flere omganger, og øker koketiden betraktelig. Kjøttet skal falle fra hverandre.

Men på en hverdag fungerer det fint med karbonadedeig.

Du trenger:

400 gr karbonadedeig (evt. 7-800 gr okse høyrygg eller bog)
2 små løk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1 stor rød paprika i biter ca 1 cm
2 stangselleri i fine skiver
1/2 fennikel, finhakket
2 gulrøtter i små biter
1 chili
1 ss hele spisskummen, knust i morter
1 ts korianderfrø, knust i morter
1 ss paprikapulver
2 ss tørket oregano
1 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
1/2 l oksekraft, evt buljong + 1 ss Worcestersaus
1 boks gode bønner, f.eks. butter beans
Evt. Tabasco

 

Tilberedning:
Start med å brune kjøttdeigen, husk at den skal brunes på høy temperatur, ikke kokes. Glovarm panne med litt olje, stek klumpen (som du allerede har krydret med salt og masse nykvernet sort pepper) godt på begge sider. Deretter deler du opp kjøttdeigen i små biter.
Når kjøttet er ferdig brunet, tilsett en god spiseskje smør og skru temperaturen ned til middels. Ha i løken og la den bli blank og myk.

Tilsett hvitløk, la den surre et par minutter. Tilsett tomatpuré, bland godt sammen. Så tilsetter du krydder, resten av grønnsakene unntatt paprika, tomat på boks og kraft. Kok opp, skru ned på lav temperatur og la det putre uten lokk. Sjekk jevnlig at sausen ikke koker tom, hvis det begynner å bli lite væske setter du på lokk.

Etter en time tilsetter du paprika (2-3 timer hvis du bruker høyrygg eller bog). La paprika koke med en times tid. Så smaker du til med kummen, salt og pepper. Juster styrken ved å evt. tilsette Tabasco.
Tilslutt skyller du bønnene godt i kaldt vann, og lar de bli varme i gryta, dette tar 5-6 minutter.

Servering:
Man kan servere både kokte poteter, potetstappe eller ris ved siden av. Jeg nekter å ha salat til, det er mer enn nok grønnsaker i gryta.
Mange liker å ha en klatt rømme på toppen, dette gjør kicket fra chilien litt mildere.
Andre serverer dessuten nacho-chips ved siden av, av uforståelige grunner.

Selv foretrekker jeg potetstappe, frisk koriander hvis jeg har, og en iskald pils…

God appetitt!