Chef Flynn McGarry, med tidligere kjæreste Kiernan Shipka i mai 2017. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP)
Del saken

Historien om Flynn McGarry er meget spesiell. Allerede som femtenåring fikk han forside i New York Time Magazine i en spesialutgave om kokker.

Det var absolutt ikke gitt at Flynn skulle bli kokk. Riktignok kommer han fra en kreativ familie, men interessen for mat kom ikke fra foreldrene, snarere tvert i mot: Etter et samlivsbrudd var moren deprimert og lite motivert for matlaging. Derfor måtte Flynn ta ansvar selv.

Han var skolelei og opplevde mobbing. Hans far slet med alkoholen. Men Flynn fant tryggheten og gleden i kokekunsten. Etterhvert slutten han på skolen, fikk hjemmeopplæring og derfor bedre tid til å fokusere på den store lidenskapen.

Rommet hans ble ombygget til et kjøkken med alt av moderne utstyr. Stuen ble omgjort til spisesal.

Før han var tenåring arrangerte han middagsselskaper hjemme. I starten var det familie og venner som ble inviterte, mens kamerater hjalp ham å kjøkkenet. Det ble servert avanserte menyer med opptil 12-13 retter. På spørsmål om han ikke mistet mye av barndommen, svarer Flynn:

– Jeg var barn i ti år. Jeg synes det var nok.

Moren hjalp ham så godt hun kunne, og filmet prosessen. Hun er filmprodusent og resultatet av all filmingen Flynn måtte holde ut er en dokumentar som nå kan ses på VG+.

Moren forteller om en tøff hverdag for den unge kokken

– Når han arrangerte pop up-restauranter, jobbet han så lange dager. Han kom hjem med gnagsår på føttene, det var brutalt for en 14-15 år gammel gutt.

Den store drømmen var hele tiden å åpne restaurant i New York. Under en kort gjesteopptreden gikk det helt galt den første kvelden. Alt var kaos, han fikk lite hjelp av de andre kokkene og enkelte gjester forlot matsalen i irritasjon over ventetiden.

De fleste tenåringer ville lagt seg ned, gråtende i forsterstilling. Men 15 år gamle Flynn sto opp neste dag for en ny 18 timers arbeidsdag, og lyktes.

Selv anmeldere som ville hate ham klarte ikke å la være å innrømme at maten smakte fantastisk.

Nå har den unge tenåringskokken egen restaurant i New York. Moren anbefalte ham å starte en food truck med enkel servering. Men Flynn ville gå hele veien, og i hans «fine dining» restaurant Gem er det kun én meny, som koster 180 dollar per person.

Her en trailer fra dokumentarfilmen om den unge kokken: