Charlie "Bird" Parker. Foto: REX/Scanpix
Del saken

Charles Christopher Parker jr., bedre kjent som Charlie «Bird» Parker var en jazzsaksofonist (altsaksofon) og komponist.

Kun 34 år gammel døde han, som et resultat av langvarig misbruk av heroin. Allikevel regnes han som en av de viktigste inspiratorene for moderne jazz.

Han var delaktig i å både skape og tolke bebopen, ved siden av størrelser som Dizzy Gillespie (trompet) og Thelonious Monk (piano).

Som musiker regnes Parker blant de aller største innen jazzen, på linje med Louis Armstrong, Miles Davis og Duke Ellington. Som komponist står han bak en rekke såkalte standardlåter, som f.eks. Anthropology og Blues For Alice. Hans samspill med Miles Davis i A Night In Tunisia er på et skyhøyt nivå.

I 1988 regisserte Clint Eastwood «Bird», en film om jazzlegendens korte liv. Det er en fabelaktig film, med Forest Whitaker i hovedrollen. Whitaker ble tildelt prisen for beste skuespiller i Cannes for prestasjonen. Eastwood vant en Golden Globe for regien. Filmen fikk også en Oscar for best lyd.

Charlie Parker var også interessert i klassisk musikk, særlig verkene til Igor Stravinsky (som også inspirerte Frank Zappa). Denne interessen førte omsider til innspillingen av albumet «Charlie Parker with Strings», hvor Parker spiller sammen med kammermusikere. Resultatet ble blant annet en ubeskrivelig vakker versjon av Gershwin-klassikeren Summertime.

Til tross for ekstremt høy status blant andre musikere opplevde Parker ingen særlig suksess mens han levde. Det er kanskje ikke så merkelig, siden Parkers musikk var langt forut for sin tid.

Parker slet hele livet med mentale problemer, og til slutt tok heroinen knekken på ham. Han døde 12. mars 1955, kun 34 år gammel.

Det er lite levende film av Charlie Parker dessverre. Det som finnes er i stor grad mimet med playback. Men musikk som dette trenger ingen visuelle støttepunkter.

Her kan du høre Charlie Bird Parker fremføre Just friends (klikk på linken, ikke på bildet).