En av de legale utsalgene av cannabis i Ottawa, Ontario, Canada, 1. april, 2019. REUTERS/Chris Wattie/File Photo
Del saken

Seks måneder etter at Canada legaliserte cannabis, sliter de lisenserte produsentene med å kapre markedsandeler. Kundene foretrekker det illegale markedet.

Melissa fra Halifax besøkte et av myndighetenes cannabis-utsalg, men ble ikke imponert:

– Du kan ikke se hva de har. Du kan ikke lukte på produktet. Dessuten er det for dyrt, sier hun til The Guardian.

Derfor velger Melissa og de fleste andre å heller skaffe seg cannabis fra de gamle selgerne i nabolaget. Det anslås at det illegale markedet er på 5 milliarder CAD, mot det lovlige salget på 2 milliarder CAD.

Justin Trudeau spådde før legaliseringen at det svarte markedet for cannabis ville utryddes. Han tok altså grovt feil. Et av problemene var ustabile leveranser i starten, som førte til at de legale utsalgene ikke kunne møte etterspørselen, slik at de som ønsket å prøve lovlig handel måtte returnere til det sorte markedet.

Dyrt og dårlig kvalitet

I tillegg mener mange at kvaliteten i de legale utsalgene er for dårlig. Melissa er enig:

– Produktet var svært tørt, og effekten var heller ikke noe særlig. Det føltes som å bli svindlet.

Så når cannabis er 36 % billigere på det illegale markedet er det kanskje ikke så rart at de statlige og lisensierte utsalgene sliter.

Samtidig har ikke myndighetene helt funnet ut av hvordan de skal behandle folk som er dømt etter de gamle lovene. Riktignok har Canada lovt amnesti til en halv million som er tiltalt for små brudd på tidligere narkotikalover. Men dette krever at man kontakter en av Canadas mange Human Rights Commissions.

Men Murray Ranking fra New Democratic Party ønsker at alle slike tiltaler fra før legaliseringen skal slettes, og peker på at en stor andel av de tiltalte er av «synlig minoritetsbakgrunn».

Canada vil utvide legaliseringen av cannabis i oktober, da vil det også bli tillat med spiselige produkter og drikke som inneholder cannabis.