Brudepar danser bryllupsvals. Nygifte. Brud og brudgom. Lykke. Sommerbryllup. Forelskelse. Forelsket. Svinger seg i valsen. Bryllupsfest. Bukker. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX NB! MODELLKLARERT
Del saken

Det hevdes i det minste i en ny doktorgrad.

Det er kulturviter Line Førre Grønstad som før jul disputerte for doktorgrad ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Fellesskap og individualitet. Kjønna etternamnsval blant norske menn i heterofile parforhold».

I avhandlingen hennes skriver hun at menn som bytter til kvinnens etternavn risikerer å bli omtalt som «en dott». Det ligger blant annet i begrepet som brukes om etternavnet mannen tar: «pikenavn».

– Det å bytte til ektefellens navn har generelt lavere status i Norge enn å beholde sitt eget etternavn, det synet råder for kvinner og menn. Men for de få mennene som velger å ta konas navn som bindestreks-, mellom- eller etternavn, er det en del tilleggsreaksjoner som kommer fra omverden, sier kulturviter Line Førre Grønstad til NTB.

Det å beholde etternavnet er sterkt knyttet til synet på en manns mannlighet og identitet.

Mindretall bytter etternavn

Mens rundt én av to kvinner tar etternavnet til ektemannen i en eller annen form når de gifter seg, gjør kun noen få prosent av mennene i heterofile forhold det samme.