OSLO 20081125: Jan Erik Larssen er programleder for "Broom" på TV2. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Del saken

Jan Erik Larssen er programleder for Broom. Han er en motorentusiast med latter, smittende humør og lite til overs for elbiler.

I et intervju med TV2 forteller han at han nylig møtte veggen, etter mange år med turboen på full guffe. Nå har han roet seg ned litt, men humøret er fortsatt på topp. Han elsker bilferie, liker ikke «stresset med flyreiser», og tar helst med kona på tur.

Men han lider hverken av flyskam eller bilskam:

– Det er for mange og for dyre bommer. Og det er for mye mas om å miljø og at lille Norge skal redde verden. Vi er en fjert i verdensrommet i den store globale sammenhengen.

– Jeg mener ikke at vi skal forurense mer enn vi gjør. Men la oss senke skuldrene litt – og ikke ha flyskam, bilskam – og alle andre skammer og dårlige samvittigheter vi bærer rundt på. Klart vi skal bidra med vårt. Men Kina, India, USA og noen av de andre store – det er de som kan gjøre den avgjørende forskjellen. Ikke lille Norge, alene.

Han skjønner seg heller ikke på folk som gidder å kjøpe elbil til 800.000 i stedet for en langt billigere dieselbil, for deretter å stå i kø for «en lading som  tar 40 minutter om lade-stolpen virker». Om bilene de neste ti årene spår Larssen:

– Jeg tror det blir annerledes og større forskjeller mellom by og land. I byene vil det bli mer kollektivt, kanskje selvkjørende. Vi vil se mer bildeling og at de urbane i enda mindre grad enn i dag eier bil. I distriktene tror jeg ikke det skjer så mye. Der må man fortsatt ha bil med tilhengerfeste og firehjulstrekk. Sikkert med en blanding av diesel-, bensin- og elbiler, tror jeg.