Del saken

Nylig var jeg innlagt på sykehus. Når jeg kunne reise hjem sa legen: Drikk vann, spis brokkoli! 

Jeg er ikke spesielt tilhenger av denne sunne grønnsaken, og bruker det så og si aldri som tilbehør. Men inspirert av Gordon Ramsey har jeg funnet en måte å tilberede denne sunne knollen på. Osten og kraften gjør at man lett unngår anklager om å være veganer.

Denne retten kan brukes som en enkel middag eller lunsj, men kan også brukes som en forrett i en større meny. Det er enkelt, sunt, billig og godt.

Du trenger:

1 stor brokkoli, med stilk, delt i grove biter
1 pk kyllingkraft fra Jacob`s
2 fedd hvitløk, finhakket
2 vårløk, finhakket (kan erstattes med purre)
1 ss frisk timian
100 gr Stilton-ost
En skvett hvitvin
Litt fløte
Salt og pepper
Sitronjuice etter smak

Fremgangsmåte:
Surr løk og hvitløk i en blanding av smør og olje til den blir myk. Tilsett kyllingkraft og 1 l vann, ha i de harde bitene av brokkolien (stilken). Krydre med rikelig svart pepper. Når brokkolibitene er møre har du i resten av brokkolien og koker mørt, dette tar ikke mange minuttene. Mos suppen jevn i en blender eller med en stavmikser, la putre på laveste temperatur. Suppen skal ha en konsistens midt i mellom grøt og suppe.

Tips: Hvis du skal bruke suppen som forrett i en større meny kan dette gjøres på forhånd, så varmer du bare opp suppa når den skal serveres.

Stilton – deilig engelsk blåmuggost laget av kumelk.

Stilton-krem:
Dekk bunnen av en liten kjele med hvitvin, varm opp på middels varme. Ha i osten og la den smelte mens du rører med en visp. Tilsett etterhvert fløte, litt og litt, til ostekremen får en flytende men tykk konsistens. Avslutt med nykvernet, sort pepper.

Servering:
Kok opp suppen, smak til med evt. salt og et par ss sitronjuice.
Server suppen i skåler, toppes med noen striper av ostekremen og gjerne noen dråper olivenolje hvis du har en virkelig god en stående innerst i skapet. Brød hører til, vi hadde ferdigkjøpt frossen hvitløksbaguette fra Hattings, det smakte helt topp. Aller best ville det nok vært med hjemmebakt focaccia.

Vintips:
Prøv en tysk Riesling med litt restsødme, ikke for dyr. F.eks. fra produsenten Dr. Loosen. Dette er viner med relativt lite alkohol, så den passer fint hvis du av legen har fått beskjed om å drikke bare vann!

God appetitt!