Foto: Frank May / NTB scanpix
Del saken

Stadig hører man om par som dør med kort tids mellomrom, fordi de ikke klarer å leve uten hverandre. 

Historien om kvinnen Jeanne og hennes mann Clair gikk nylig verden rundt. Clair ble alvorlig syk og lagt inn på sykehus. Han snakket med kona si bare minutter før han døde. Jeanne, som bodde på eldrehjem, ble funnet død i sengen sin like etterpå, da et familiemedlem besøkte henne for å informere henne om ektemannens dødsfall.

Nettavisen konstaterer at det faktisk er mulig å dø av hjertesorg. Dette kalles «broken heart syndrome», og ble for første gang omtalt i et japansk tidsskrift i 1990, under navnet «Takotsubo». Tilstanden utløses av akutt stress, sjokk eller sorg. Kroppen responderer med å bombardere hjertet med stresshormoner, noe som resulterer i at hjertet lammes.

– Felles for pasientene med Takotsubo er at de alle har gått gjennom perioder med sorg, sjokk eller kraftig stress, har Maja-Lisa Løchen, som er hjerteforsker og professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø, tidligere uttalt til forskning.no. Hun har møtt en rekke pasienter med Takotsubo, og vet at dette er reelt.

Les også: Er det greit å være utro hvis kona ikke vil ha sex?

Kan bli friske

Takotsubo kan være dødelig, men ofte blir pasientene friske igjen etter noen dager eller uker. I 95 prosent av tilfellene rammer syndromet kvinner. Dette tror forskerne skyldes hormonell påvirkning. Den vanligste årsaken er ektefellers eller andre nære personers død.

Faktisk ligger ektefellens død helt i topp hva gjelder livshendelser som har størst sjanse for å gjøre oss syke. Denne listen er laget basert på en anerkjent studie fra 1967. Det fremgår dessuten av en studie fra 2012 at man har økt risiko for akutt hjerteinfarkt de første dagene etter en person du står nær har gått bort.