To britiske jagerfly av typen Tornado på tokt. Nå skal de pensjoneres etter lang og tro tjeneste. Skjermbilde fra video.
Del saken

Etter knapt 40 års tro tjeneste er det legendariske kampflyet Tornado nettopp blitt pensjonert. Det skjer fordi mer moderne kampfly har overtatt – blant annet F-35 Joint Strike Fighter og Eurofighter Typhoon, skriver VG+.

På et flystevne på luftbasen Marham nord for London sist torsdag, deltok en Tornado som gikk på vingene i det som ble den siste offisielle flyturen for Royal Air Force.

Noe som var veldig spesielt med denne flytypen var de bevegelige vingene, som gjorde at flyet kunne variere vingespenn mellom 13,9 m og 8,6 m. Større vingespenn gjør flyet mer manøvrerbart, mens mindre vingespenn gir høyere toppfart.

Tornado i tysk tjeneste. Skjermbilde fra video.

Flyet var utviklet for å fly lavt og fort for å nedkjempe mål på den andre siden av Jernteppet under den kalde krigen. Selv om dette heldigvis ikke ble nødvendig, har Tornado-flyene allikevel vært i kamp, både i Gulfkrigen i 1990, hvor i alt seks Tornado-er gikk tapt, samt under borgerkrigen i Libya i 2011.

En ære
– Himmelen over Norfolk og Storbritannia blir mye tommere uten henne. sa eskadrilleleder og pilot Ian Dornan, som så det som en ære å fly Tornado for siste gang.

Her en liten film av flyet i action: