Skinnet fra tilapia et godt hjelpemiddel i kjønnsoperasjoner. Skjermbilde fra video.
Del saken

«Maju» (35) fra Brasil ble født som gutt, men identifiserte seg etterhvert som kvinne og gjennomførte en kjønnsoperasjon i 1999.

Dessverre for Maju var operasjonen delvis mislykket og medførte komplikasjoner, som at genitalene ble for trange og «kollapset», skriver Daily Mail.

Å ha sex ble en svært smertefull opplevelse for Maju, som så for seg et liv i sølibat. Men så hørte hun om en kirurg i Brasil som lager/reparerer vaginaer ved hjelp av fiskeskinn, nærmere bestemt skinnet til ferskvannsfisken tilapia. I utgangspunktet er behandlingen beregnet for kvinner som er født med mangelfulle kjønnsorganer.

Men legene fant ut at de også kunne hjelpe Maju, og 23. april ble inngrepet foretatt. Tre uker senere er Maju veldig fornøyd med resultatet og føler seg endelig som «en ekte kvinne».

Kan ha sex om noen måneder

– Vi var i stand til å skape en vagina med riktige fysiologiske dimensjoner både i størrelse og tykkelse, og pasienten blir raskt bedre. Hun kan gå rundt uten problemer, hun har ingen smerter og urinerer normalt. Om et par måneder tror vi hun kan ha samleie på normal måte, sier professor Leonardo Bezerra, som ledet operasjonen.

Teknikken ble utviklet for tre år siden, og Bezerra hevder at han har gjennomført vellykkede inngrep på ti kvinner som var født med underutviklede eller manglende kjønnsorganer. Men dette er første gangen behandlingen er gitt til en transkjønnet.

Selve fiskeskinnet blir grundig renset og vasket, og deretter utsatt for stråling for å drepe eventuelle virus e.l. I nedkjølt tilstand kan skinnet brukes i opptil to år etter preparering.

Fiskeskinnet fjernes forøvrig helt etter en ukes tid, da det har gjort jobben sin med å sørge for at den opererte vagina eller livmor ikke er blitt infisert. Tilapia brukes fordi skinnet har høy naturlig fuktighet og inneholder mye kollagen. I tillegg er skinnet motstandsdyktig mot sykdommer og sterkt som menneskehud. Tidligere har skinnet vært brukt i over 200 tilfeller av alvorlige forbrenninger.

En kort film forklarer nærmere nedenfor. NB: Operasjonsbilder.