Fotograf Pedersen, Terje Credit NTB scanpix
Del saken

28 år gamle Maria Kjos Fonn er blant de nominerte til årets bragepris for sin kritikerroste roman «Kinderwhore».

– Mange har skrevet godt om at det er for jævlig å være ung. Men få har gjort det bedre enn Maria Kjos Fonn, skrev VG om «Kinderwhore» og kastet terningkast fem.

Aftenposten mener Kjos Fonn med sin «djerve roman» om overgrep løfter arven etter Herborg Wassmo.

Boka er Maria Kjos Fonns andre. For den første – novellesamlingen «Dette har jeg aldri fortalt til noen» – fikk hun Aschehougs debutantpris i 2014 og ble også nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris.

Delt ut siden 1992

Nominasjonene til Brageprisen ble klare torsdag, og i klassen for skjønnlitteratur er også Trude Marstein nominert for romanen «Så mye hadde jeg», Tore Kvæven for sin bok fra vikingtidens Grønland – «Når landet mørknar» og Gunnar Wærness for diktsamlingen «Venn med alle».

Brageprisen har vært delt ut hvert år siden 1992 og er en av Norges viktigste litterære priser. Den deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som mål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.

Forfatterbiografier

Foruten skjønnlitteratur deles prisen ut for barne- og ungdomsbøker, sakprosa og en åpen klasse, som i år er populærvitenskap for voksne og barn/ungdom.

I klassen sakprosa er to forfatterbiografier nominert. Arild Bye er nominert for sin biografi om Arne Paasche Aasen og Peter Normann Waage for biografien om André Bjerke. I denne klassen er også Helene Uri nominert for «Hvem sa hva?» og Ingeborg Eliassen og Sven Egil Omdal for «Borgerlønn».

I den åpne klassen er det nominert bøker både om klima og miljø, menneskets grunnstoffer, insekter og om livets første mysterium.

I klassen barne- og ungdomsbøkene er forfatterne Anna Fiske, Kaia Dahle Nyhus, Kristin Roskifte og Arne Svingen nominert.

Hvem som får Brageprisene for 2018 blir kjent 22.november. Da deles prisene ut på Dansens Hus i Oslo.

(©NTB)

[email protected]