Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Botswana har holdt sine første auksjoner for retten til å jakte elefanter siden reglene ble endret i fjor. 70 elefanter kan skytes, og dyrevernere protesterer.

Regjeringen i Botswana solgte syv jaktlisenser i forrige uke, hvor hver lisens ga jegere mulighet til å drepe 10 elefanter i «kontrollerte jaktområder», melder BBC.

Det er kun selskaper registrert i Botswana som får by.

Tjenestemenn opphevet et forbud mot elefantjakt fra 2014 i mai i fjor, og begrunnet endringen med at konflikten mellom mennesker og elefanter hadde en negative effekt på utviklingen og at konflikten var økende.

Landet har rundt 130 000 elefanter, og det er den største elefantbefolkningen i verden.

Naturvernere raser

Opphevelsen av jaktforbudet har vært populært blant mange på landsbygda, der elefantene oppleves som et økende problem med sitt nærvær.

Det er også antatt at folk på landsbygda kan komme til å tjene penger på jakt-turisme, og at tilstrømningen av jegere vil skape arbeidsplasser.

Samtidig har de nye auksjons- og jaktreglene blitt sterkt kritisert av naturvernere.

Audrey Delsink, Afrikas dyrelivsdirektør for den globale dyrevernlobbyen «Humane Society International», kalte auksjonene «dypt bekymringsfulle og tvilsomme».

– Jakt er ikke et effektivt verktøy for bekjempelse av konflikten mellom mennesker og dyr, sa hun til AFP.

Ross Harvey, miljøøkonom i Sør-Afrika, sier til BBC:

– Det er ingen vitenskapelige bevis som støtter synet på at det er for mange elefanter. Vi vet at antallet elefanter i Botswana faktisk ikke har økt de siste fem årene, og vi har en stabil befolkning. Elefanter er kritiske for Botswanas økologi.

President Ian Khama, som var forgjengeren til dagens president Mokgweetsi Masisis,  innførte forbudet mot elefantjakt i 2014 for å reversere en nedgang i stammen av ville dyr.