João Gilberto, bossanovaens far, døde 6. juli 2019. Skjermdump Twitter
Del saken

João Gilberto Prado Pereira de Oliveira (født 10. juni 1931 i Juazeiro var en brasiliansk sanger og gitarist. 

Gilberto var med å starte musikkstilen bossanova, som var inspirert av samba, jazz og en rekke andre sjangre. 6. juli 2019 døde den brasilianske legenden, 88 år gammel.

Hans karriere startet allerede med utgivelser med vokalkvintetten Garotos da Lua (Måneguttene), som ga ut sin første EP i 1950. Men sin første suksess opplevde han i 1958, da med låtene, Chega de Saudade og Bim Bom. Låtene var skrevet av Antônio Carlos Jobim (1927–94) og regnes som de første bossanovaer.

Astrud Gilberto i New York, bildet er tatt i 1981. (AP Photo)

Gilberto giftet seg med Astrud i 1960, og ekteparet flyttet til USA i 1962. Der møtte de Stan Getz, og resultatet var det som ble det store gjennombruddet «Getz/Gilberto» fra 1964. Det samme året ble forøvrig João og Astrud skilt.

Plata innehold blant annet The Girl from Ipanema som ble en massiv hit over hele verden, med Gilberto på gitar og vokal, Astrud sin fløyelsmyke stemme og Getz på saksofon.

I tillegg bidro  Antônio Carlos Jobim (Tom Jobim) på piano, han skrev også mange av låtene. Getz/Gilberto vant blant annet prisen for årets plate under Grammy-awards i 1965.

 

En jeg spilte i band med under studietiden finansierte forøvrig store deler av en interrail ved å spille The Girl from Ipanema som gatemusikkant sammen med reisefølget, som var hans lillebror.

Gilberto utga et titall plater. I 2017 ble han utnevnt til æresdoktor ved Columbia University i New York City.

Her er João Gilberto, Astrud Gilberto og Stan Getz med glansnummeret The Girl from Ipanema: (Klikk på linken)