Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.com
Del saken

Kjenner du det krøller seg i hele kroppen ved tanken på å småprate? Frykt ikke, vi er her for å hjelpe deg å mestre kunsten. 

Været er kanskje det første som ramler inn i tankerekken når vi hører begrepet «smalltalk» og det er begrenset hvor lenge to personer kan skvise ut en samtale av værforholdene som utfolder seg utenfor vinduet. 

Småprating kan være grusomt, med både kjente og ukjente, dersom man ikke har lært seg hvordan. Men det finnes noen tips og triks som kan sette i gang småpraten og gjøre deg til festens midtpunkt – uten å måtte blottlegge seg selv fullstendig. 

Fordeler med smalltalk 

Det finnes gode grunner til å omfavne eller pusse støv av småpraten. 

Det er ikke bare det å overleve julebordet, køen ved kaffemaskinen på kontoret eller den kleine stemningen når man bare er to på venterommet hvor smalltalk gjør nytte. 

Småprating kan være broen til nye relasjoner og forhold, om det er i arbeidslivet, en potensiell ny partner eller nye vennskap. 

Ved å mestre smalltalk gir du deg selv en gave i form av nye, uforutsette muligheter. Man blir rett og slett mer sosial og åpen. 

Balansekunsten 

Vi mennesker har en tendens til å være solen i vårt eget solsystem, men for å bli en kløpper i sosiale settinger er du faktisk nødt til å la andre stjerner skinne.   

Småprating er en kunst og den trenger ikke være så vanskelig å mestre, sett at du klarer å sette dine beskjedenheter til side og har noen triks i ermet. Faktisk så handler det mer om å vise interesse enn å tiltrekke seg interesse. 

– Det handler om å bruke sin nysgjerrighet, sier Birgitte Sally, kursholder i «small talk», til NRK

Kunsten er ligger i å finne balansen mellom det å spørre og det å lytte, for å skape flyt i samtalen. Slik unngår man at det stagnerer, så fremt motparten er interessert i en samtale så klart. 

Tenningsnøkkel 

Balansekunst alene er dog ikke nok, det handler også om hvilke temaer man snakker om. Å overøse den potensielle samtalepartneren med historier om deg selv eller å stille vedkommende til veggs om deres liv, kan være uheldig. 

Thomas Leikvoll og Erling Arvola har skrevet boken «Small talk – hvordan snakke om det meste med de fleste».

– I boka snakker vi om å finne «tenningsnøkkelen». Det vil si et tema eller en interesse som fenger samtalepartneren og som du selv godt kan engasjere deg i, sier Leikvoll til Doktor Online

Leikvoll anbefaler at man finner temaer som er generelle, mens som byr inn til en dypere samtale dersom dette er ønsket fra begge parter. 

Forfatteren anbefaler å bruke sammenhengen man møtes i som utgangspunkt, om det er familieselskap eller en konsert.

– For eksempel kan du stille spørsmål som: Liker du musikk/musikken i kveld? Har du spilt noe instrument selv? Går du på konserter/festivaler? Hva er din beste/verste musikkopplevelse? Hva synes du om maten? Er du glad i å lage mat? Har du funnet noen spennende retter/restauranter i det siste? Småprat er ikke nødvendigvis enkelt – selv for dem som kan det, sier Leikvoll.

8 konkrete tips for å mestre smalltalk 

Oppsummert så handler det altså om å invitere til en generell samtale som kan utvikles og å balansere mellom å spørre og å lytte. Dersom det blir for generelt for deg, får du nå konkrete tips til hvordan du kan forbedre dine smalltalk-ferdigheter:   

  1. Smil og søk øyekontakt. 
  2. Bruk informasjonen du har rundt deg: det du ser og hører. 
  3. Still spørsmål som krever mer enn «ja» og «nei» svar, men pass på at du ikke lar deg rive med i rollen som etterforsker. 
  4. Vis at du lytter og er interessert, legg gjerne inn anekdoter og del av deg selv der det passer seg. Det skaper trygghet og viser at du lytter til personen du snakker med. 
  5. Gi komplimenter. 
  6. Bruk personens navn dersom det faller naturlig.
  7. Unngå å snakke om religion og politikk. Dette er ømfintlige temaer i møte med ukjente, så det kan godt spares til en senere anledning.
  8. Ikke gi «gode» råd med mindre du blir bedt om det.

Kilde: Birgitte Sally, sallykommunikation.dk