Illustrasjonsfoto: REUTERS/Toby Melville/ Scanpix/ NTB
Del saken

Storbritannias statsminisiter Boris Johnson mener selv at han trenger å gå ned i vekt, men «å bli vegansk » det vil han ikke. Veganere liker ikke uttalelsen hans.

Den britiske statsministeren Boris Johnson sier han har et nyttårsforsett om å gå ned i vekt i 2020, men ikke «på vegansk vis» med plantebasert mat i en måned, som er en populær praksis i januar for mange mennesker, melder britiske medier.

– Det vil kreve alt for mye konsentrasjon og bety at jeg må å gi opp å spise ost, sier han.

– Jeg hadde tenkt på det, men det krever så mye fokus. Jeg tar hatten av meg for veganere som kan takle det, sa han under et intervju med BBC TV, der han tilstod at han ønsket å miste noen kilo i løpet av året.

– Du kan ikke spise ost hvis du er veganer. Det er bare en forbrytelse mot … ostelskere, la han til.

Veganere irritert

Britiske veganere raser mot Boris Johnson, etter utspillet om at han ikke vil innta vegansk kosthold for å gå ned i vekt med begrunnelse blant annet i at det ville være «en forbrytelse mot ostelskere».

Veganerne mener seg også hånet av Johnsen for hans påstått bisarre uttale av ordet «vegansk», når han på BBC TV sier «vee-gans».

Da BBC Tvs reporter på frokost-TV spurte Johnson om han ville droppe vegankostholdet, fordi det ville føre til at han måtte legge vekk bacon og sandwich bekreftet statsministeren det med å svare «absolutt», noe som også irriterte veganere.

Statsministeren ble deretter hengt ut i sosiale medier for sine uttalelser.

– Vis litt viljestyrke Boris. Du kan klare en måned uten ost, skriver en person på Twitter.

– Johnson er oppbrakt over at det å være veganer betyr at man ikke kan spise ost. Hvordan kan den mannen være vår statsminisiter, skriver en annen på Twitter.

Sam Calvert, som talsperson for The Vegan Society sier i en kommentar til utsagnet fra Boris Johnson:

– Det har aldri vært en bedre eller enklere tid å prøve å bli vegansk enn nå. Statsministeren trenger å komme i gang med veganisme, ellers kan han bli hengende etter.

Calvert fortsetter:

– Imidlertid var det hans uttale av ordet «vegansk» som også trakk kritikk på nettet. Han uttalte det «vee-gan», som om det rimet med ordet «began» (begynte).