Foto: Jan Haas / NTB scanpix
Del saken

Belønner du barnet ditt for å bidra i husholdningen, kan du bidra til å undergrave barnets egen ansvarsfølelse.

Mange foreldre bruker belønning som en strategi for å få barna til å hjelpe til hjemme. Dette er kritikkverdig, mener Inger-Lise Køltzow, som i tillegg til å være firebarnsmor også er forfatter av boken Tiden med barn.

– Skulle man dratt frem en plansje og gitt en stjerne hver gang ektefellen har gjort en innsats hjemme, eller når en kollega henter kaffe til deg? Nei. Så hvorfor gjør vi det med barna våre, da? Det er ingen andre arenaer hvor vi opererer på denne måten, sier hun til Aftenposten.

Les også: Dagens barneoppdragelse er i krise – fem tips for å endre det

Uheldig signal

Seks av ti norske barn i alderen 8 til 19 år får lommepenger. Det ukentlige beløpet stiger med barnets alder. Den danske eksperten Sofie Münster, som i i fjor la frem ti anbefalinger for en bedre barneoppdragelse for den danske barneministeren, sier at det å lønne barna for husarbeid kan signalisere at det å hjelpe til hjemme er noe barna kan velge bort.

– Pliktene bør være en naturlig del av det å være i en familie og bidra til fellesskapet hjemme. I det øyeblikket barnet får betalt, risikerer du at alt ender med å bli en forhandling om belønning, sier Münster. 

Kvalitetstid

For å lokke barna med på husarbeidet, anbefaler Inger-Lise Køltzow at man skal gjøre noen av oppgavene sammen med barna, da både små og store barn setter pris på tid sammen med foreldrene. Videre mener hun at det er en gave for barna å lære seg til å håndtere husarbeidet i tidlig alder.