Jair Bolsonaro, president i Brasil. REUTERS/Adriano Machado
Del saken

Brasil`s president Jair Bolsonaro anklager lærere for indoktrinering, og ber elever filme lærere som brunger kulturkrigen inn i klasserommet.

– Lærere skal undervise, ikke drive med indoktrinering, tvitret Bolsonaro nylig.

Lærerorganisasjoner protesterer og twitter reagerer:

Bolsonaro avlyste nylig et planlagt statsbesøk til USA på grunn av protester fra blant annet borgermesteren i New York.

Ønsket om å filme lærere stammer fra en bevegelse som heter «Skoler uten partier», ESP. Grunnlegger Miguel Naqib sier ifølge The Guardian at lærerstanden i Brasil domineres av venstrevridde som tilpasser undervisningen til fordel for progressive ideer.

ESP har samlet anekdotiske bevis, med bilder av lærere i T-skjorter med politisk budskap på venstresiden, og andre som har kommet med sterk kritikk av president Bolsonaro.

Men kritikere mener at ESP har en agenda som vil virke som sensur av lærere. Særlig er historiefaget omstridt. Bolsonaro anklages for å forsøke å omskrive landets historie, ved f.eks. å fornekte at landets militære styre i 21 år var diktatur, og argumentere for at det var afrikanere, ikke portudiserne, som var ansvarlig for slavehandelen til Brasil.

Fernando Penna er professor i utdanning, og er leder av en gruppe som kaller seg «Lærere mot ESP». Han er svært kritisk, og mener at flere lærere har mistet jobben for å diskutere kjønn, sex og politikk.

– Problemet med ESP er at de tar vekk fokus fra de viktige sakene som ødelegger skolene i Brasil, slik som dårlig infrastruktur, vold og lave lærerlønninger, sier Penna.