Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: DariuszSankowski
Del saken

Jeg har lest noen tusen bøker i mitt liv, å lese er faktisk min absolutte favorittaktivitet. De siste månedene har jeg dessuten skrevet noen bokanmeldelser, både for Xstra og for Resett. Men dette er tidkrevende, og må i en travel hverdag benyttes i de tilfeller noe helt spesielt av interesse dukker opp.

Men min redaktør foreslo å komme med generelle tips til gode bøker. Disse trenger ikke være nye, tross alt har de fleste mennesker lest et minimalt utvalg av hva som finner der ute.

Dette kan bli en start på en føljetong hvor også andre kan komme med sine favoritter, og med en kort begrunnelse for hvorfor akkurat disse bøkene er verdt din tid. Selvsagt vil vi ha ulike preferanser, men uansett kan det dukke opp tips man ikke har hørt om, eller sjangre man ikke har vært borti før.

Uansett: Her er mitt første forsøk på noen tips til gode leseopplevelser!

Historie: Battle Cry of Freedom: The Civil War Era, James M. McPherson
Hele historien om den amerikanske borgerkrigen i ett bind. En av mine absolutte favoritter. McPherson avkler nådeløst de mange mytene om denne krigen. Han avslører Lincolns tafatte behandling av de elendige generalene han innsatte, men nølte med å avsette. Den totalt ubrukelige General MccLellan blir regelrett slaktet, men Lincoln slipper heller ikke helt fri.

Samtidig tar han oss inn i den ukjente soldats verden, lidelsene og offerviljen, motet og motløsheten, desperasjonen og likegyldighetens ondskap.

Ekstremt velskrevet, detaljrik, menneskelig og engasjerende.

Science fiction: The Hyperion Cantos, Dan Simmons
En klassiker. Dette er tidkrevende saker, siden det handler om en serie av fire nokså tykke bøker. Men FOR noen bøker.

Det hele starter med et knippe pilegrimer på vei til planeten Hyperion, hvor de skal oppsøke Tidens Grav for å konfrontere monstersoldaten og drapsmaskinen The Shrike for å be om hjelp. For å få tiden til å gå underveis forteller alle pilegrimene sin historie. Vi får en slags Canterbury Tales i sci-fi format. Det første bind fremstår som en novellesamling med alt fra Jesu lidelse ganger tusen, Nietszches «Siste mennesker» tatt til det ekstreme, relativitetsteori ute av kontroll, til poesiens evige dilemma etc. Ganske høytflyvende men sjokkerende kreativt, spennende og velskrevet.

I de tre påfølgende bøkene får vi en blanding av en Messias-fortelling, reformasjon, AI som kontrollerer universet (men som sliter med borgerkrig i singulariteten), det godes kamp mot det onde, Odysseen, Romeo og Julie og hele tiden poesi, religion og filosofi. Hyperion er et uferdig episk dikt av John Keats, som dukker opp i reinkarnert hybridform og spiller en viktig rolle i historien.

Samtidig er det en dyp kritikk av maktmisbruk, undertrykkelse og begrensninger på menneskets frihet. Samt en hyllest til menneskets kraft. Bøkene har vunnet en rekke priser og er ekstremt forut for sin tid.

Samfunn: Coming Apart: The State of White America, 1960-2010, Charles Murray
Murrays Bell Curve slo ned som en bombe da den kom ut i 1994. Murray ble beskyldt for rasisme og boken skaper fortsatt bølger.

I Coming Apart undersøker han mye av de samme temaene som i Bell Curve, men for å slippe de evige rasediskusjonene fokuserer han kun på såkalte hvite amerikanere. Det han interesserer seg for er nåtidens store politiske og sosiologiske spørsmål: Hvorfor er vi så splittet? Hvorfor kan vi ikke forstå hverandre og leve sammen? Hvorfor avskyr vi hverandre?

Det er ikke spesielt hyggelig lesning, men ekstremt matnyttig UANSETT politisk ståsted. Han dykker dypt i den amerikanske sjel og prøver å finne ut hvorfor det har gått så fryktelig galt. Dette kan hjelpe oss her i Norge, hvor utviklingen går i samme retning, men vi har fortsatt tid til å gjøre noe.

Boken fra 2012 ble høyaktuell etter Trumps valgkamp og seier, et fenomen som har foret den amerikanske splittelsen med anabole steroider.

Filosofi: A Secular Age, Charles Taylor
En fabelaktig gjennomgang av kreftene og tankene bak overgangen fra det porøse, kollektive, overtroiske og statiske middelaldersamfunnet, til dagens (eller gårsdagens) individuelle, rasjonelle og dynamiske moderne samfunn. Taylor (som er religiøs) behandler stoffet med en intellektuell integritet og åpenhet, kunnskapsnivået er skremmende høyt, nesten hvert avsnitt leker med en spennende tanke. Man får nesten mindreverdighetskomplekser av å lese denne boken.

Dette er en murstein av en bok som bør leses i små bruddstykker, og gjerne flere ganger. For meg som skribent er det et idéhistorisk oppslagsverk som har inspirert meg til dypere lesning av en rekke nye bekjentskaper.

Dette er ikke lettleste greier, men ingenting er uforståelig. Følger du mitt råd om å lese jevnt, men ikke for mye av gangen, vil jeg håpe du også vil ha stor glede av dette verket.

Håper dere finner noe av interesse!