Dakota Fanning, fra TV-serien basert på boken The Alienist. Skjermbilde fra video.
Del saken

Jeg er generelt ikke særlig interessert i krimlitteratur. Det er mye dårlig som produseres.

I Norge har vi f.eks. Jo Nesbø, som har skrevet en rekke helt utrolig usannsynlige bøker, hvor politisjefer puler statsråder (eller er det statssekretærer) bakfra på kontoret mens de planlegger å drepe folk som står i veien for kampen om makt etc. Men han hylles over hele verden.

I Sverige har man f.eks. Camilla Läckberg, som riktignok er ekstremt dyktig på selve historien eller plottet, men som av en eller annen grunn har valgt hovedpersoner som det er umulig å ha sympati med. Kanskje skyldes det at hun er svensk?

Dog finnes det unntak, og jeg vil derfor fremheve to krimromaner fra absolutt øverste hylle. De speiler dessuten min interesse for alt som ikke er : M.a.o historie og science fiction.

The Alienist – Caleb Carr

Dette er kanskje tidenes beste krimroman etter min smak. Jada, Sherlock Holmes etc, men uansett: Her har vi en roman som foregår på slutten av 1800-tallet, hvor hovedpersonene skaper moderne rettsvitenskap underveis, i undersøkelsene rundt en seriemorder av aller verste sort.

Når boken ble utgitt i 1994 ble den en umiddelbar suksess, og lå på New York Times bestseller-liste i over et halvt år.

Boken handler om en ung journalist som møter en gammel bekjent, en psykiater – eller alienist – ved navn Dr. Laszlo Kreizler. Sammen forsøker de å fange en seriemorder, men de må selv skape de vitenskapelige metodene som er nødvendig for å lykkes.

Som historisk interessert er tidskoloritten fabelaktig. Som filosofisk anlagt er boken et must. Absolutt en av de ti beste bøkene jeg har lest i mitt liv. Boken er også dramatisert i en prisbelønnet TV-serie, du kan se traileren nedenfor.

Great North Road – Peter F. Hamilton

Jeg elsker science fiction. Dette er en krimgåte plassert i en fremtid hvor absolutt alt er overvåket. Det handler om det umulige mord, det er litt som Agatha Christies «lukkede rom». Samtidig handler det om mye mer enn selve krimgåten. Vi får en blanding av Newcastle «slang» og reiser til andre solsystemer, en vakker og medrivende historie. Hamilton er en personlig favoritt som jeg vil komme tilbake til.

The Alienist trailer: